I istarski mljekari u prosvjedu: Nadamo se da neće i oni prolijevati mlijeko

0
Farma krava u Čepiću proizvodi više od 5000 litara mlijeka dnevno
Farma krava u Čepiću proizvodi više od 5000 litara mlijeka dnevno

Prosvjedu mljekara priključili su se i istarski mljekari okupljeni u udrugu uzgajivača goveda i proizvođača mlijeka Istre Mlikarica. Njih 40-ak se 20. veljače iz Cerovlja autobusom uputilo za Zagreb, kako bi se pridružili velikom prosvjedu mljekara koji traje već sedam dana.

- Na nekim farmama troškovi proizvodnje litre mlijeka su i preko 4 kuna, ali to nisu troškovi od jučer, takvi su troškovi godinama. Mi samo gomilamo dugove. Mi živimo u zemlji gdje su inputi puno veći nego u našim susjednim zemljama - rekao je za Dnevnik HRT-a Đani Fajman  iz Letaja kraj Šušnjevice, također član Udruge Mlikarica. Naime, i istarski mljekari upozoravaju na realne troškove proizvodnje litre mlijeka.

Mljekari su 20. veljače došli pred Sabor uoči rasprave o proračunu. Budući da se nisu uspjeli dogovoriti s državom, a ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina govori da su politički motivirani, odlučili su zastupnike ponuditi mlijekom i zatražiti od njih da ih podupru. Saboru ipak nisu mogli priči s bačvom mlijeka, pa su mlijeko popili novinari.

I Damir Kajin podržava zahtjeve mljekara. „Nitko me ne može uvjeriti da je 2,30 kuna po litri mlijeka fer cijena za hrvatskog seljaka. Neću koristiti teške riječi poput pljačke i sličnih, ali monopol treba posebno osigurati. Ako pšenica ima zaštitnu cijenu, to mora imati i mlijeko. S kravama morate živjeti 365 dana u godini, kao i s djecom. Morate im se posvetiti više nego samoj djeci“, slikovito je rekao Kajin.

Podsjetimo, proizvođači mlijeka prosvjeduju od utorka tražeći povlačenje Dukatove otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka za veljaču od 2,30 kuna, što je za oko 40 lipa manje nego do sada, i zahtijevaju prosječnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU-a.

Samo se nadamo da istarski mljekari neće prolijevati mlijeko kao što su to činili njhove hrvatske kolege prvog dana prosvjeda, jer takvim potezima sigurno neće zadobiti simpatije javnosti. Idućih su se dana malo korigirali, pa su mlijeko dijelili građanima, ali gorak okus bezumnog poteza još uvijek ostavlja trag. (E.V.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa