Istra Inspirit: Car Franjo Josip posjetio Vodnjan

0
Franjo Joisp i Sisi
Franjo Joisp i Sisi

U Vodnjanu se 31. srpnja u okviru promocijsko turističkog projekta Istre pod nazivom „Istra Inspirit“, održala predstava koja je Vodnjan vratila u vrijeme Austro – Ugarske monarhije.

Realizirana je glazbeno scenska priredba u kojoj je monarh Franjo Josip sa svojom suprugom Sisi posjetio Vodnjan a tome je prethodilo pet lokalni priredbi na pet različitih lokacija u Vodnjanu gdje su nastupali folklorni ansambli s ovog područja.

Tako je realiziran prikaz seoske marende na polju, dešavanje na gradskoj tržnici, dešavanje u lokalnoj oštariji, „etnomuzej“ s prikazom različitih kućanskih poslova a na više lokacija po Vodnjanu odvijali su se razni uslužni radovi, od lokalne brijačnice, kamenoklesarske djelatnosti, izrade bačava, na više mjesta su se nudili odlični autohtoni kulinarski specijaliteti, bilo je nekoliko punktova gdje se nudila degustacija istarskih vina a za djecu je definitivno bila najatraktivnija vožnja na običnom seoskom vozu kojeg su vukli magarci.

Sve to je trajalo gotovo dva sata, potom je uslijedio završni dio priredbe tj. svečani dolazak austro-ugarskog monarha na glavni vodnjanski trg gdje se potom održao glazbeno-scenski nastup svečanog plesa i reakcije puka na taj svečani događaj.

Sve što se jučer događalo u Vodnjanu bilo je odlično organizirano, svaka lokacija bila je primjereno osvijetljena a samo dešavanje bilo je predviđeno na način da su nastupajući neko vrijeme pozirali za fotografiranje – mobiteli i foto aparati su škljocali sa svih strana i još su nastupajući neposredno spontano komunicirali s publikom; zapravo su posjetitelji bili aktivni čimbenici cjelokupnog dešavanja. Sve ovo što se dogodilo u Vodnjanu bila je odlična predstava i prvoklasna promocija za istarski turizam. (Tekst i foto: Adriano Kiršić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa