U Paliskima održan Tanac na tavolac, a u Marušićima Pišćaci i gunjci

0
Pišćaci i gunjci u Marušićima
Pišćaci i gunjci u Marušićima

Na području grada Buja ovoga su vikenda održane dvije manifestacije: 4. srpnja se u Paliskima održao Tanac na tavolac, a 5. srpnja u Marušićima Pišćaci i gunjci. Na priredbi u Paliskima, gdje se domaćinima, KUŠD-u "Bratstvo" iz Marušića, pridružilla folkorna grupa Gaia iz Umaga, predstavljen je tradicionalni tavolac, ograđeni daščani podij, na kojem su otplesali nekoliko tradicionalnih plesova, poput manfrine, cutića, valcervijena uz glazbenu pratnju lokalnih glazbenika. U prigodnom programu moglo se poslušati i lokalnu mušku i žensku klapu. Suorganizatori manifestacije bili su Mjesni odbor Marušići i POU Buje.

U Marušićima se u Parku skulptura ispred Doma kulture održao Deseti međunarodni susret malih sastva tradicionalne glazbe Pišćaci i gunjci. Manifestacija je zamišljena kao jedan od načina revitalizacije glazbeno-plesne tradicije ovih područja.

Tanac na Tavolac u Paliskima
Tanac na Tavolac u Paliskima

Gunci-gunjci ili pišćaci su glazbeni sastavi čiju osnovu tvore gudački instrumenti violina i bajs. Suprotno općem mišljenju, uporaba violine u istarskoj tradicijskoj glazbi dokumentirana je već u 17. stoljeću. Ova vrsta glazbe tradicionalno je raširena uglavnom na području središnje i sjeverozapade Istre: Bujština, Buzeština, Pazinština i Slovenski dio Istre. Popularnost tih sastava počela je rasti krajem 18. Stoljeća, među ostalim i prisustvom sve većeg broja putujućih svirača. Tijekom vremena, zvuk gunjaca i pišćaca obogaćivao se uključivanjem i drugih instrumenata, u prvo vrijeme klarineta i kornete, a kasnije diatonske harmonike „triestine“. Uloga tih sastava bila je obavezna glazbena pratnja kako svadbenim tako i karnevalskim povorkama, ali je njihova uloga prvenstveno bila svirka za ples. Poslije drugog svjetskog rata, tradicija gunjaca i pišćaca upala je u krizu, no nije sasvim prekinuta što je uvelike pomoglo razumijevanju i tumačenju same baštine.

Ove godine nastupilo je dvanaest grupa: Dario Farkaš, Marino Kranjac i Dario Marušić, vokalni ansambl OŠ Pazin, Duo Izola, Trio „Zagodemo za gušt“, „Braća Ostojić“ iz Pule i Kaštelira, „Gunci“iz Babića-Lovrečica, kvartet „Nežić“ iz Zrenja, Duo Pazin, gunjci „Arkul“ iz Roča, „Parenti“ iz Sv. Bartula, Šćulica i Brtonigle, Darko Černeka i Matija Marušić, Trio „Istriani“, kvartet „Forteca“ iz Marušića te dvije skupine: ansambl „Gregorja Kobala“ iz Ajdovšćine i Diatonic strings duo, koji su nastupili kao gosti i svojom izvođačkom kvalitetom doprinijeli popularizaciji same manifestacije te predstavili stimulaciju mlađim naraštajima za bavljenjem tradicijskom glazbom. Mogla se pogledati i izložba slika dosadašnjih susreta pišćaca i gunjaca, prezentacija graditelja gudačkih instrumenata, te oldtajmer automobili.

Obje manifestacije financijski su podržali Ministarstvo kulture RH i Istarska županija, Upravni odjel za kulturu.

Publika u Marušićima
Publika u Marušićima

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa