Prijavite se na Parenzanu Magic Bike prekograničnu rekreativnu biciklijadu!

0
Utrka Parenza Magic Bike
Utrka Parenza Magic Bike

Parenzana Magic Bike prekogranična rekreativna biciklijada vozit će se u subotu, 11. srpnja, najavljeno je na konferenciji za novinare koju su 3. srpnja održali predstavnici organizatora: Manuel Vigini iz Brdsko-biciklističkog kluba Grožnjan i Maruška Lenarčič iz Obalnog planinskog društva Koper, kojima su se pridružili Nada Prodan Mraković iz Upravnog odjela za turizma Istarske županije i Ivana Štrkalj, projektna koordinatorica Mjesne općine Kopar, a skup je otvorio bujski gradonačelnik Edi Andreašić.

Program biciklijade predstavio je Vigini.  Start je u 9 sati ispred zgarde stare stanice Parenzane u Bujama, a završetak se očekuje u 15 sati u Kanegri. Staza je duga 35 kilometara; kraća ruta 20 kilometara. Iz Buja  vodi   do budućeg Bike centra u Tribanu, nakon čega ponovno prolazi kroz Buje da bi trasom Parenzane odvela do slovenske granice i nastavili do Lucije, tj. Forme Vive gdje na livadi uz samo more bicikliste očekuje okrijepa i skupljanje snage za nastavak utrke. Na povratku, nakon prolaska granice staze se penje do cilja u Kanegri s pogledom na Piranski zaljev i Sečoveljske solane. Kraća ruta se na petnaestom kilometru, prije granice, račva, te umjesto kružne vožnje do Lucije i natrag vodi izravno u Kanegru.  Trasa je u najvećem djelu makadamski put i asfaltirana podloga na kojoj se može, osim MTB biciklom, voziti i trekking biciklom. Primjerena je svim biciklistima, budući da su trasa i ritam vožnje lagani i prilagođeni većini.

Lenarčić je je predstavila je Obalno planinsko društvo Koper, klub s dvadeset godina iskustva u biciklizmu, koji je jedan od začetnika revitalizacije slovenskog djela trase Parenzana. lstaknula je činjenicu da je organizacija ovakvih sportsko-zabavnih manifestacija ničin promoviranja Parenzane kao poznate i prepoznatljive destinacije te da je, u daljnjem razvoju turističike i sadržajne ponude Parenzane, poželjno organizirati  što više ovakvih događaja.

Prodan Mraković istaknula je to da je Parenzna Magic Bike treći europski projekt kojim se ulaže u Parenzanu. U prethodna dva, Parenzana I i Parenzana ll, ujedinjene su predradnje za ostvarenje glavnog cilja projekta, odnosno revitalizaciju trase stare željezničke pruge Parenzane putem integrirane turističke ponude i dugoročne prekogranične suradnje, te povećanje sportskih dogadanja u lstri. Zahvaljujući tome Parenzana je postala prepoznatljiva destinacija mnogih sportaša, biciklista, šetača, istraživača i svih onih pasioniranih zaljubljenika u prirodu koji su željni rekreacije.

Štrkalj je govorila o važnosti u pozitivnih učinaka  prekograničnih sportskih aktivnosti poput ove. Samatra da se putem sličnih organizacije sličnih događanja možemo jačati konkurentsku sposobnost Parenzane kao destinacije i zajedno kreirati maštovite atrakcije i specijalne evente. Takoder je napomenula da se biciklijadom Parenzana uspješno pozicionirana na turističkom tržištu.

Sudjelovanje na Parenzani Magic Bike je besplatno, a prijave se mogu obaviti na parenzana@bbk-groznjan.com.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa