Kajinovu deklaraciju nije potpisao ni bivši zastupnik iz njegove stranke

0
Damir Kajin je prije mjesec dana medijima uputio Deklaraciju o slobodi javne riječi u Istri, koju potpisuju „bivši i sadašnji zastupnici iz Istre“, ali nije naveo i njihova imena
Damir Kajin je prije mjesec dana medijima uputio Deklaraciju o slobodi javne riječi u Istri, koju potpisuju „bivši i sadašnji zastupnici iz Istre“, ali nije naveo i njihova imena

Saborski zastupnik Damir Kajin svojom je Deklaracijom o slobodi javne riječi prije mjesec dana izazvao interes medija te svakako skrenuo pozornost dijela javnosti na sebe. Jedini je problem što je to učinio obmanjujući upravo one čijim se zaštitnikom predstavlja - same novinare. Dokument kojim se navodno štiti sloboda govora ne samo da nisu vidjeli oni koje je Kajin potpisao - sadašnji i bivši saborski zastupnici iz Istre - nego ga sam Kajin po svemu sudeći njima nije ni poslao, iako je najavljivao da će to učiniti. Deklaraciju ni nakon mjesec dana nije dobio čak ni član vodstva njegovih Istarskih demokrata - Branko Ružić!

"Deklaraciju dobio nisam, a s Kajinom razgovaram samo preko suda, s obzirom na gomilu laži koje izriče", rekao nam je bivši zastupnik IDS-a Emil Soldatić. Tog je člana stare garde IDS-a i njegovog ideologa nedavno policija odvela na prekršajni sud jer se nije pojavio na svjedočenju o prometnoj nesreći prijatelja, no dio medija to je povezao sa zemljišno-pravnim pitanjima što je navodno krenulo od Kajina. Nakon toga Soldatić je najavio da će ga tužiti.  "Ništa nisam dobio i nemam pojma o čemu je riječ", kratak je bio i Denis Jelenković, također bivši zastupnik IDS-a.

Od onih iz 1990-ih vjerojatno su relevatniji sadašnji članovi vrhovnog predstavničkog i zakonodavnog tijela RH, pa smo tako nazvali Valtera Boljunčića (IDS). "U Saboru sjedimo vrlo blizu, ali Kajin me uopće nije kontaktirao po tom pitanju. Deklaraciju nije dobio niti klub zastupnika IDS-a", kazao nam je Boljunčić dodavši da je sloboda javne riječi zajamčena zakonom.

Netko bi možda pomislio da je logično da ju nije uputio IDS-u, kad njih uglavnom i optužuje za utjecaj na medije, no Kajinovu deklaraciju nije vidio čak ni vodeći član njegove stranke Istarskih demokrata - Branko Ružić! "Deklaraciju nisam dobio, ali je činjenica da osim malog broja medija, pressice ID-a nitko ne prati", potužio se Ružić.

Upitana je li dobila Kajinovu deklaraciju o slobodi javne riječi predsjednica Hrvatskih laburista Nansi Tireli odgovorila je kao iz topa: "Nemam pojma o čemu govoriš." Kad smo joj objasnili o čemu je riječ dodala je: "Svaki dan smo tu skupa, poslao nije ništa, ali možda hoće."

Za deklaraciju smo pitali i HDZ-ovca Nevija Šetića. "Ovih dana nisam bio kod kuće, ali ako je u pisanom obliku, možda ću je sad naći kad stignem", rekao nam je. Ivan Herak, koji se odavno razišao s IDS-om te je neko vrijeme bio blizak Kajinu čuo je za deklaraciju, ali ju također nije dobio, pa ju, kako nam je rekao, ne želi niti komentirati.

Na koncu, teško je oteti se dojmu da je cilj Kajinove deklaracije upravo suprotan od onog deklariranog. Predstavljanjem Kajina kao zaštitnika slobode javne riječi trebalo se izvršiti pritisak na medije kako bi Kajinovoj opciji dali bolji plasman. Svaka kritika Kajina mogla bi se tumačiti napadom na slobodu govora, koja je usput rečeno, ustavna kategorija i ljudsko pravo. Kajinova deklaracija više je stvar "pressure buildinga" u političkoj komunikaciji nego zaštite novinara. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa