HEP i RWE feštom proslavili uspješnu suradnju u Plominu

0
Tulio Demetlika, Valerio Drandić, Ivan Vrdoljak i Valdi Runko
Tulio Demetlika, Valerio Drandić, Ivan Vrdoljak i Valdi Runko

Svečanošću pod šatorom u Plomin luci održanoj 1. srpnja Hrvatska elektroprivreda i RWE  okončali su partnerstvo u izgradnji i vođenju TE Plomin 2 iz 1996. godine te započeli novu suradnju potpisavši ugovor o osnivanju zajedničke tvrtke za projekte obnovljivih izvora energije.

Svečanosti su prisustvovali ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić, predsjednik Uprave RWE Hrvatska Karl Kraus, predsjednik Njemačko – hrvatske industrijske i trgovinske komore Thomas Sichla, bivši predsjednik Uprave HEP-a Damir Begović, načelnik Kršana Valdi Runko, gradonačelnik Tulio Demetlika i ostali predstavnici lokalne samouprave, zaposlenici TE Plomin te predstavnici istaknutih tvrtki na Labinštini.

Jukić i Kraus potpisali su ugovor o osnivanju nove zajedničke tvrtke pod nazivom Novenerg. HEP i RWE imat će po 50 posto udjela u temeljnom kapitalu, sjedište tvrtke bit će u Zagrebu, a bavit će se strateškom procjenom i analizom potencijala ulaganja u kapacitete za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije, razvojem decentraliziranih projekata, akvizicijama, razvojem projekta korištenja otpada za proizvodnju energije, optimizacijom i povećanjem učinkovitosti postojećih postrojenja te pruženjem usluga tehničkog konzaltinga s fokusom na tržište jugoistočne Europe  

Svečanost je otvorio Mihajlo Mirković, direktor TE Plomin.

„Drago mi je da je prije dvadeset godina bilo ljudi koji su imali viziju kako spojiti njemačku i hrvatsku pamet, znanje i iskustvo da bi izgradili ovu termoelektranu. Zahvaljujem svim njezinim djelatnicima koji su zaslužni da je imamo ovako uspješnu i dobru“, kazao je tom prilikom.

Ministar Vrdoljak je u trenutku puštanja TE Plomin 2 u pogon krajem 1999. godine bio mladi inženjer koji je uz kotao na visini od 33 metra pratio signale i usklađivao ventile. Na svečanosti je, prema vlastitom priznanju, imao problem obratiti se s pozornice jer je u publici sjedilo mnogo njegovih bivših šefova.       

„Primijenili smo ovdje vrhunske tehnološke i ekološke standarde i te standarde moramo i dalje primjenjivati. Zašto to govorim? Zbog Plomina 3! Pred nama je završnih deset metara na utrci od nekoliko kilometara da bi došli do ugovra o izgradnji novog bloka termoelektrane. Iskreno mi je žao što kolege iz RWE -a nisu bili inicijalni partneri na tom projektu, ali vrata će im sigurno biti i dalje otvorena. Želim da dogode  nova zapošljavanja i nove inveticije za lokalnu zajednicu“, kazao je ministar i dodao da politikantske poruke svojedobno nisu zaustavile izgradnu Plomina 2, pa tako neće ni izgradnju Plomina 3.

Ralf Blomber, bivši član Uprave TE Plomin, bivšeg zajedničkog poduzeća HEP i RWE-a, pozvao se na poznatog njemačkog književnika Hermana Hessea koji u jednoj svojih pjesama kaže da moramo biti spremni za rastanak, ali istovremeno i novi početak. Blomber se na kraju govora okupljenima obratio na hrvatskom jeziku.

„Drage gospođe i gospodo, dragi Plominjani, večeras nije vrijeme tužnog rastanka, večaras zajedno krećemo na put u novu budućnost. Ovo je naša fešta, živjeli!“, kazao je i bio nagrađen velikim pljeskom.

Zahvalivši se njemačkim partnerima na suradnji, Jukić se obratio zaposlenicima termoelektrane.    

„Znam što proživljavate jer se termoelektrana modernizira, konkretno, riječ je o sustavu upravljanja i vođenja. Moram vam ovom prilikom dati podršku jer sam i sam proživio takav proces na takvom jednom postrojenju. Izdržite, sustav će se stabilizirati termoelektrana će i dalje biti raspoloživa upravo kao i do sada“ poručio je.

Kraus je istaknuo da se suradnja na TE Plomin 2 pokazala jednim od najuspješnijih partnerstava u jugoistočnoj Europi, a Sichla da je tvrtka TE Plomin bila jedna od osnivača Njemačko – hrvatske industrijske i trgovinske komore 2003. godine te da je Blomber obavljao dužnost njezinog predsjednika od osnivanja do 2013. godine. Također je napomenuo da je TE plin 2 godinama slovila kao jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Hrvatskoj. Begović, jedan od projektanata drugog bloka termoelektrane i potom potpisnik suradnje s RWE-om na njenom dovršenju, kazao je da mu je bilo zadovoljstvo što je doprinio ovoj partnerskoj suradnji. Drandić je dvjema tvtkama zahvalio za uzornu suradnju te za to što nisu samo ispunjavali tehnološke i ekološke obveze, nego su i živjeli s društvenom zajednicom i pomagali je.

Uzvanicima je prikazan i dokumentarni film o uspješnoj suradnji HEP- a i RWE-a pod nazivom „Priča o uspjehu“. Program su vodile i govore prevodile Dragica Blomberg i Mirjana Serdar.

U zabavnom dijelu svečanosti nastupili su KUD „Rudar“ Raša, KUD „Ivan Fonović Zlatela“ Kršan, Klapa Labin, Goran Karan i skupina Le monde te operna pjevačica Mila Soldatić. Vrhunac fešte bio je vatromet. Za raznovrsnu i po općem mišljenju izvanrednu večeru svih uzvanika zaslužna je Stancija Stare staze iz Kršana. (Tekst i foto: Robi Selan)

Thomas Sichla
Thomas Sichla

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa