Djeca iz Vinkurana pobjednici likovnog natječaja Radio Istre

0
Zajednička fotografija nagrađenih i pohvaljenih vrtićkih grupa
Zajednička fotografija nagrađenih i pohvaljenih vrtićkih grupa

U pazinskom Spomen domu 19. lipnja otvorena je izložba dječjih radova pristiglih na natječaj Radio Istre pod nazivom "Torba Velog Jože puna Istre". Natječaj je trajao od 2. ožujka do 15. svibnja, a djeca su u to vrijeme sa svojim tetama u vrtićima čitala priču o Velom Joži, razgovarala i promišljala o najpoznatijem istarskom divu te o tome što je sve mogao nositi u svojoj torbi. Na natječaj je pristiglo čak 60 grupnih radova iz vrtića s područja cijele Istarske županije. O najboljima je odlučivao žiri kojeg su činili pedagoginja Doris Velan, novinarka i voditeljica Radio Istre Marina Mejak te likovni umjetnik Elvis Berton. "Radovi su uglavnom svi jako lijepi. S obzirom da je tema široka, svatko je prikazuje na svoj način,  ali to je bio i cilj" kazala je članica žirija Doris Velan.

Prva nagrada u iznosu od 5.000,00 kn u opremi za vrtić (namještaj i igrala) pripala je Dječjem vrtiću Medulin, područnom odjeljenju Vinkuran za kreativan i maštovit rad koji u formi mobila (koji izvlačimo iz torbe) prikazuje Istru, ističući pritom posebnosti istarskih gradova i mjesta s odlično uklopljenom tradicijom, kulturom, običajima i legendama. Rad potiče na interakciju s promatračem, a otkrivanjem svakog novog poklopčića - istarskog mjesta, zanimanje raste. Druga nagrada u iznosu od 3.000,00 kn u opremi za vrtić (namještaj i igrala) otišla je u rodni grad Velog Jože, Motovun, područnom odjeljenju Dječjeg vrtića "Olga Ban" iz Pazina. Kako je pojasnila članica žirija Marina Mejak, predstavljajući jučer nagrađene radove, radi se o vrlo maštovitom radu koji kombinira tradiciju nošenja marende u polje s autohtonim proizvodima istarskog podneblja. Treća nagrada u iznosu od 1.500,00 kn u opremi za vrtić (namještaj i igrala) pripala je Dječjem vrtiću "Tići" iz Vrsara.

Prvonagrađena skupina područnog odjeljenja Vinkuran, Dječjeg vrtića Medulin, s nagrađenim radom u pozadini
Prvonagrađena skupina područnog odjeljenja Vinkuran, Dječjeg vrtića Medulin, s nagrađenim radom u pozadini

Rad na drugačiji način interpretira zadanu temu - bez „torbe“, ali visoke razine likovnosti. Naime, rad je djelo grupe djece koja su individualno doprinijela njegovom stvaranju u trodimenzionalnom obliku spajajući više manjih dijelova u skladnu cjelinu. Zbog simpatičnog Velog Jože koji grli motovunski zvonik, rad osvaja „iz prve“.

Osim prve tri nagrade, žiri je u moru sjajnih likovnih ostvarenja odlučio posebno pohvaliti još tri rada. Rad skupine Cipelići iz Dječjeg vrtića "Veli Vrh" iz Pule, rad skupine Švikutići iz dječjeg vrtića "Rapčići" iz Žminja, te rad Dječjeg vrtića "Neven" iz Rovinja, područnog odjeljenja Lamanova. Svi nagrađeni i pohvaljeni radovi dobili su paket školskog pribora u iznosu od 500,00 kn. Nagrade najboljima, u sklopu prigodnog programa, uručila je glavna urednica Radio Istre Melita Gržić Pincin, koja je tom prigodom istaknula kako je ovo prvi projekt takve vrste najslušanijeg radija u Istri, kako je želja radija bila usmjeriti dječju maštu prema konkretnim zavičajnim temama i likovima te uljepšati i obogatiti prostore u kojima djeca u vrtićima svakodnevno borave, igraju se i stvaraju. Na taj način, dodala je, radio i izravno pomaže  lokalnoj zajednici u kojoj djeluje.

U sklopu programa, premijerno je prikazan i kratkometražni dokumentarni film o projektu, autorice Ivane Ujčić, ujedno voditeljice cijelog projekta. U suradnji s Medvid produkcijom iz Pule, film je nastao u istarskim dječjim vrtićima za vrijeme snimanja radijske emisije "Mali svijet velikih misli" Radio Istre koja je pratila tijek natječaja i izradu radova. Osim radijskih emisija i filma, izložbu prati i prigodan katalog s fotografijama svih dječjih radova.

Izložbu je otvorio Valter Flego, župan Istarske županije. "Županija je odlučila podržati ovaj projekt iz jednostavnog razloga jer i na ovaj način, preko priča, mitova i legendi, djeca upoznaju i uče voljeti svoj zavičaj", kazao je tom prigodom župan Flego.

Glavni realizator projekta i organizator izložbe je Radio Istra, a radovi će biti izloženi u holu Spomen doma u Pazinu do 3. srpnja ove godine.

Drugonagrađena skupina područnog odjeljenja Motovun, Dječjeg vrtića “Olga Ban” Pazin, s nagrađenim radom
Drugonagrađena skupina područnog odjeljenja Motovun, Dječjeg vrtića “Olga Ban” Pazin, s nagrađenim radom
Trećenagrađena skupina “Tići” iz Vrsara s nagrađenim radom
Trećenagrađena skupina “Tići” iz Vrsara s nagrađenim radom

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa