Vilma Vlačić: Ne vjerujem da me zbog visoke inteligencije kolege doživljavaju kao prijetnju

0
Vilma Vlačić, predsjednica istarske Mense
Vilma Vlačić, predsjednica istarske Mense

Hrvatska Mensa po drugi puta sudjeluje u međunarodnom Danu inteligencije, u kome je prošle godine sudjelovalo 19 zemalja diljem svijeta, a u Hrvatskoj su tom prigodom testiranja inteligencije održana u sedam gradova. Ove godine očekuje se još veći odaziv svjetskih Mensi, a Dan inteligencije će biti samo jedan od niza događaja u okviru manifestacije Mensa Brilliant, kojom će se obilježiti 65. obljetnica od osnivanja svjetske udruge Mensa.

Budući da Hrvatska Mensa za Dan inteligencije nastoji održavati testiranja u gradovima u kojima dosad još nije održala testiranje te u gradovima u kojima rijetko održava testiranja, 1. listopada 2011. testiranja inteligencije će se održati u Čakovcu, Gospiću, Ogulinu, Osijeku, Poreču, Sisku i Šibeniku, a od 26. do 30. rujna testiranja će se održavati u Zagrebu. Kako bi se pristup testiranju omogućio što većem broju pristupnika, cijena testiranja za on-line prijave i uplate do 15. rujna je samo 50 kn, za on-line prijave i uplate od 16. rujna cijena će biti 70 kn, a za prijave i uplate na dan održavanja testiranja 80 kn. Prijave za testiranja primaju se na web-stranicama Hrvatske Mense na www.mensa.hr.

Mensa je međunarodna organizacija visoko inteligentnih ljudi. Ukoliko osoba na službenom, standardiziranom Mensinom testu postigne rezultat koji je unutar gornjih dva posto populacije, bit će joj automatski ponuđeno članstvo u Mensi. Takva osoba može postati članom Mense uplatom godišnje članarine. U Hrvatsku Mensu je učlanjeno oko 30-ak osoba s adresom u Istri.

Predsjednica Podružnice LIP-a (Ličko-senjske, Istarske i Primorsko-goranske županije) Hrvatske Mense je Vilma Vlačić iz Pule. Pitali smo je da li je zbog visoke inteligencije kolege na poslu doživljavaju kao prijetnju?

- Ha, ha, pa ne vjerujem, ne doživljavaju me kao prijetnju, doživljavaju me kako prijatelja i kolegu, uvijek sam imala korektne odnose sa svim kolegama, na svim bivšim i sadašnjem radnom mjestu. Naprotiv, smatraju da imam veći kapacitet viceva od njih, pa se zato još više družimo.

* Prepoznaju li poslodavci visoko inteligentne ljude na radnim mjestima i znaju li kako iskoristiti njihov potencijal?
- To je vrlo relativno i ovisi o poslu, kao i o poslodavcu osobno. Koliko god je na nekom poslu korisno imati visoko inteligentne djelatnike, toliko je za neke druge poslove bolje da su djelatnici manje inteligentni jer je vjerojatnije da će poslušati naredbe bez puno pitanja i razmišljanja. Čula sam priču o testiranju inteligencije nekih pilota u Americi, upravo sa svrhom kako se ne bi zaposlilo one koji su previše inteligentni.

* Što ste po struci i jeste li kod traženja posla navela da ste članica Mense?
- Završila sam prirodoslovno-matematičku gimnaziju u Labinu. Uvijek u molbama za zaposlenje navodim da sam članica Mense, jer ako im ne treba takav profil radnika, onda je bolje da i ne radim na tom radnom mjestu. (Tekst i foto: Dean Ćakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/KA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA