Istraživanje pokazalo: Pula ipak nije najskuplji grad

0

Pula više nije najskuplji grad u Hrvatskoj, pokazuju rezultati velikog terenskog istraživanja agencije Stratego PR savjetovanje, provedenog od 20. do 31. siječnja u najvećim hrvatskim gradovima, piše Glas Istre.

Istraživanje je obuhvatilo cijene osnovnih živežnih namirnica, higijene, prijevoza, troškove stanovanja, razonode i kulturne potrebe te je pokazalo da su najskuplji gradovi Zagreb i Dubrovnik. Pula je na četvrtom od šest mjesta - ispred nje su Zagreb, Dubrovnik i Rijeka, dok su na kraju ljestvice Split i Osijek. Pula je prema troškovima u zlatnoj sredini te ni prema jednoj stavci u košarici nije najskuplja. Uspoređeni su troškovi koje tipična tročlana hrvatska obitelj (roditelji rade, a dijete ide u osnovnu školu) mora mjesečno pokriti. Tročlana obitelj izabrana je zbog toga jer prosječna hrvatska obitelj ima 3,2 člana.

Praćene su cijene 27 najjeftinijih osnovnih prehrambenih artikala, higijenskih potrepština, osnovni režijski troškovi, trošak javnog gradskog prijevoza te razonode i kulture. Ukupan izračun mjesečne košarice određen je s obzirom na količinu za jednu tročlanu obitelj. Analizirano je razlikuju li se cijene istih artikala u istim trgovačkim lancima u različitim gradovima.

Povrće u trgovinama najmanje košta u Puli
Na popisu osnovnih prehrambenih artikala oni su koje svi kupuju i koji se mogu pronaći u svakom kućanstvu: kruh (bijeli, 650 g), mlijeko (3,2%, 1 l), ulje (biljno, 1 l), marmelada (840g, miješana), brašno (glatko, 1 kg), brašno (oštro, 1 kg), tjestenina (500 g), riža (bijela, 1 kg), palenta (500 g), jaja (10 komada, klasa M), maslac (250 g), kava (250 g, mljevena, obična), sir (1 kg, polutvrdi), svinjetina (1 kg)-vrat bez kosti, piletina (cijelo pile, cijena po kg), šunka ( 1 kg, u ovitku, svinjeća), sol (1 kg), šećer (1 kg), hrana za dijete (jabuka/mrkva), rajčice (1 kg), luk (1 kg), svježi kupus (1 kg), krumpir (1 kg), grašak (smrznuti, 400 g).

Utvrđeno je da je, kad je o osnovnim živežnim namirnicama riječ, Dubrovnik najskuplji, a Rijeka najjeftiniji grad. Točnije, za 27 artikala osnovnih namirnica Dubrovčani mjesečno izdvajaju 1.701,6 kn, a Riječani 1429,9 kn.

Pokazalo se da u promatranoj košarici osnovno povrće u trgovinama najmanje košta u Puli (130,08 kn), a najviše u Rijeci (155,86 kn). Voće je najjeftinije u osječkim trgovinama (136,69 kn), a najskuplje u Splitu (151,25 kn). Prema zbroju šest osnovnih higijenskih artikala - pasta za zube (75 ml), šampon za kosu (500 ml), WC-papir (2-slojni), sapun (tvrdi), deterdžent (2 kg, univerzalni za strojno pranje), univerzalno sredstvo za čišćenje kupaonice - higijenska se košarica pokazala najskupljom u Zagrebu, a najjeftinijom u Osijeku. Puležani za nju trebaju izdvojiti 311,68 kuna. Svježe je voće i povrće najjeftinije na zagrebačkim tržnicama, gdje prosječna obitelj s malim djetetom izdvoji 218,81 kn. Istu količinu namirnica Dubrovčani plaćaju 404 kn, a stanovnici Pule 296 kuna. Radi pravedne usporedbe, u ukupnu analizu troškova uvrštene su samo namirnice pronađene u svim gradovima - luk, svježi kupus i krumpir.

Prikazani troškovi kućnih režija nisu kompletni, jer su uračunate samo naknade koje variraju po gradovima – komunalna i naknada za odvoz smeća za stan od 50m2 te prosječna potrošnja vode za tri osobe. Troškovi telefona i struje nisu uspoređivani, jer su jednaki u svim gradovima. Važno je napomenuti da nisu uspoređivani ni troškovi grijanja jer su građanima na raspolaganju različiti energenti, ali su i klimatski uvjeti drugačiji. Zagreb je najskuplji grad - prosječna mjesečna naknada za odvoz smeća za stan od 50 m2 iznosi 54 kn, dvostruko više od Pule ili Rijeke. Po troškovima za režije najskuplji je Zagreb - 335,20 kuna, a drugoplasirana je Pula s 293,16 kuna. Rijeka je na posljednjem mjestu s 214 kuna troška za režijske troškove koji se mogu uspoređivati. Najskuplja mjesečna radnička karta za javni prijevoz košta 290 kn, a moraju je plaćati Zagrepčani.

U istraživanju je uračunato da promatrana obitelj mjesečno koristi dva radnička i jedan učenički pokaz te ispada da javni prijevoz najviše stoji Riječane (648 kune), dok Puležani potroše 558 kuna. Na listi troškova za razonodu i kulturu Pula je na četvrtom mjestu s mjesečnim obiteljskim troškom od 240 kuna. Rijeka se pokazala kao najskuplji kulturni grad - najjeftinija kinoulaznica iznosi 34 kn, a kazališna 60 kn. Najjeftiniji gradovi za kulturna događanja su Split i Dubrovnik u kojima možete pogledati film za 20 kn, a isto toliko ćete izdvojiti i za poneku kazališnu predstavu. Agencija je računala da prosječna obitelj mjesečno dva puta posjeti kino te jednom kazalište.

U Rijeci najjeftinije režije i prehrana
Važno je napomenuti da su istražene i moguće promjene u cijenama istih proizvoda u različitim gradovima. Uspoređene su cijene pet prehrambenih artikala – Vegeta (500g), mlijeko Dukat, keksi "Domaćica", Franckova "Jubilarna kava" (250g) i Tide (deterdžent za univerzalno pranje, 2 kg) u tri trgovačka lanca – Konzum, Mercator i Lidl u navedenim gradovima ne bi li se uočila promjena u maržama. Međutim, nisu primijećene značajne oscilacije. U pravilu su cijene u istom trgovačkom lancu u svim promatranim gradovima – iste. Promatrana su samo ova tri trgovačka lanca budući da su zastupljena u svim gradovima uključenim u istraživanje. Agencija zaključuje da je Zagreb najskuplji, a Osijek najjeftiniji grad. Za plaćanje režija (voda, komunalne naknade i odvoz smeća), osnovnih namirnica, prijevoza i razonode Osječani mjesečno izdvajaju 3.210,04 kn odnosno 206,47 kn manje od Zagrepčana. Najskuplje režije plaćaju se u Zagrebu, no tamo je uočeno najjeftinije voće i povrće. U Rijeci su najjeftinije režije i prehrambeni artikli, dok Splićani najjeftinije prolaze kad je u pitanju kultura.

Zanimljivo će biti vidjeti koliko će porast PDV-a, koji će od 1. ožujka biti 25 posto na većinu proizvoda i usluga, promijeniti iznos potreban za potrošačku košaricu te hoće li se rang-lista skupoće hrvatskih gradova promijeniti, piše Glas Istre.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa