Tko plaća Herakov razvod?

0
Foto: Nacional
Foto: Nacional

Pet milijuna kuna! Toliko Ivan Herak, ministar turizma iz zadnje godine mandata vlade Zlatka Mateše (1999.) traži da mu država isplati jer je protiv njega devet godina vodila sudske postupke u kojima je na kraju pravomoćno oslobođen. Iznos je golem, ali država neće propasti ako Herak uspije u odštetnom zahtjevu. Što, međutim, ako Herak uspije i time stvori presedan? Što ako se za pet, šest godina dogodi da se i bivši premijer Ivo Sanader, među silnim  istragama koje se otvaraju protiv njega, pravomoćno obrani od njih dvije-tri? Koliku bi on tek odštetu mogao tražiti!?, pita se u Večernjakovom komentaru dana novinarka Ivanka Toma.  

Prije nego li je bio uhićen i sproveden pred sud, Herak je čvrsto koračao stazom popločanom uspjehom. Mlad, zgodan i ambiciozan, ovaj Porečan je političku karijeru započeo u IDS-u. Potom je prešao u HSLS, a onda su ga ambicije odvele u posve suprotan politički tabor. U zadnjoj godini vlasti Tuđmanova HDZ-a, kada je već svima bilo jasno da HDZ zbog kriminala i gušenja ljudskih prava gubi izbore, polakomio se za funkcijom ministra turizma. Ulazak u HDZ-ovu  vladu naivno je prezentirao kao priznanje njegove sposobnosti, a nipošto kao političku trgovinu.

Danas tvrdi da je kazneni progon koji je protiv njega bio pokrenut 2000. godine politički motiviran. Kaže da mu je, osim što je šesnaest mjeseci proveo u pritvoru, uništen ugled političara, turističkog i sportskog  djelatnika, da mu je narušeno zdravlje, a da je još dodatna posljedica svega i to što mu se raspao brak.

Podsjetimo da je Herak bio optužen za zloporabu položaja i ovlasti, da je funkciju ministra turizma shvatio kao mjesto za rješavanje privatnih problema. Tako ga se teretilo da je novcem ministarstva podmirio dugove poduzeća supruge (od koje se onda razveo) da je naložio izradu nepotrebne projektne dokumentacije za golf-igrališta i izvukao tri milijuna kuna, i još manipulirao mjenicama.

Heraka je sud 2005. godine osudio na četiri i pol godine zatvora. Žalio se, Vrhovni su je ukinuo presudu i sve vratio na početak. U ponovljenom je procesu oslobođen. Sasvim je sigurno da Herak ima vrlo vrijedne argumente na temelju kojih traži da mu država isplati odštetu za kazneni progon na kraju kojega je proglašen nevinim. Mnogo je onih koji će mu dati za pavo i držati mu fige za uspjeh u parnici protiv države. S druge strane, ima prostora za mišljenje prema kojemu Herak zaslužuje, kao i svi ostali, naknadu za vrijeme koje je proveo u pritvoru te naknadu svih sudskih troškova. Ali nipošto pet milijuna kuna!

To bi zaista značilo da će država sebe proglasiti krivom jer je Heraku propao prvi brak i što je  politički kompromitiran. Uostalom, ne može se državu kažnjavati zato što su državni odvjetnici  izgubili neki proces. Prema tome bismo onda imali jednu stranu u postupcima koja bi morala imati stopostotni uspjeh na sudu.

Ipak, Heraku se nije smjelo toliko dugo suditi. Bio on kriv ili prav, nedopustivo je da cijelo desetljeće mora čekati pravdu. Pravosuđe ima pravo va pogrešku, ali nikoga nema pravo osuditi na deset godina neizvjesnosti hoće li u zatvor ili neće, piše Večernjakova novinarka Ivanka Toma.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa