Krivokapić u Hiži od besid: Pišem iz potrebe da nešto kažem

0
Foto: Marko Cerovac
Foto: Marko Cerovac

U Kući za pisce – Hiži od besid, 13. svibnja s publikom se susreo autor Bojan Krivokapić koji u svibnju boravi u Pazinu. Bojan je prošlogodišnji dobitnik nagrade Istarske županije "Edo Budiša" za zbirku kratkih priča "Trči Lilit, zapinju demoni", koja je objavljena u izdanju Kuće za pisce i Gradske knjižnice Pazin s talijanskim prijevodom.

Predsjednik Programskog vijeća Kuće za pisce, Neven Ušumović, za Krivokapića je kazao kako je on oličenje nove, postjugoslavenske književnosti i po tome što piše različitim štokavskim varijantama. "Kao čitatelj krećete od hrvatskog jezika, ulazite u srpski, pa prelazite u bosanski, a ima i crnogorskih momenata, tako da je sve obuhvaćeno", rekao je Ušumović.

Bojan Krivokapić publici je ispričao kako je svoju prvu priču poslao na natječaj Lapis Histriae koji se održava u okviru Foruma Tomizza. Priča je na tom natječaju dobro prošla što je Krivokapiću bio poticaj za daljnje stvaranje jer se, kako sam kaže, nije oduvijek htio baviti pisanjem.

"Ja sam tek oko 25-te godine smogao hrabrosti da se suočim s tim da zapravo imam potrebu nešto da kažem. Ne idem ni iz kakve inspiracije, talenata ili ne znam što, nego imam potrebu da ono što vidim pretočim u tekst koji jeste literaran i da prosto tim tekstom ja nekome nešto kažem", kazao je Krivokapić.

Nagrada "Edo Budiša" drugo je priznanje Bojanu za zbirku "Trči Lilit, zapinju demoni", a sam je istaknuo kako brojni natječaji mogu biti sjajan poticaj upravo za mlade autore. "Pošalješ priču na natječaj, pa ti netko javi da je to ipak netko izabrao, pa će netko da štampa tu knjigu,  pa će neki ljudi to da čitaju, pa ti imaš stvarno osjećaj da to što radiš ima nekog smisla. Ako nemaš neke prevelike ambicije da ćeš biti najbolji regionalni pisac, ako ideš polako, gradiš, onda je to jedna sjajna stvar", dodao je Krivokapić.

Osim zbirke kraktih priča Krivokapiću je objavljena i zbirka poezije "Žoharov let".  Bojan Krivokapić u Kući za pisce – Hiži od besid ostaje do kraja svibnja. 

Bojan Krivokapić
Bojan Krivokapić

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa