Miletić i Flego primili svećenika makedonske pravoslavne crkve za Hrvatsku

0
Flego i Miletić istaknuli su kako se u Istri njeguju multikulturalnost i međusobno uvažavanje
Flego i Miletić istaknuli su kako se u Istri njeguju multikulturalnost i međusobno uvažavanje

U prostorijama Komunalne palače gradonačelnik Pule Boris Miletić i Istarski župan Valter Flego, 13.svibnja ugostili su svećenika makedonske pravoslavne crkve, protoprezbitera Kirka Velinskog zajedno s predsjednikom makedonske pravoslavne crkvene općine „Sv. Joakim Osogovski“ iz Pule Orceom Stojkoskim te članom Crkvene općine Zoranom Petrovskim.

Miletić je prisutnima zaželio srdačnu dobrodošlicu u Pulu te naglasio kako Pula i Istra žive i promoviraju vrijednosti međusobnog uvažavanja i vjerskih sloboda te da njeguju vrijednosti multikulturalnosti i multietičnosti. „Put do ovoga što imamo nije bio lagan, ali korak po korak uspjeli smo izgraditi društvo kakvo imamo danas te postići zavidnu razinu međusobnog uvažavanja“, zaključio je Miletić.

„Mi u Istri svaki dan živimo i njegujemo spomenute vrijednosti te ih trebamo poštivati i nadograđivati kako bismo osigurali miran suživot i sigurno okruženje“, kazao je Flego osvrnuvši se na vjersku ravnopravnost koja je jedna od temeljnih vrijednosti svakog pripadnika nacionalne manjine.

Protoprezbiter Kirko Velinski prezentirao je rad i aktivnosti makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj. Istaknuo je kako makedonska pravoslavna crkva u Hrvatskoj djeluje od 1992. godine u okviru četiri župe na području Zagreba, Splita, Rijeke i Pule gdje je osnovana makedonska pravoslavna crkvena općina „Sv. Joakim Osogovski“.

„Prvi pravoslavni centar gradi se u Zagrebu. Hrvatska je ispred mnogih država po poštivanju vjerskih i nacionalnih prava, a ovdje se posebno ističe upravo Pula“, kazao je protoprezbiter Velinski.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa