Nagrade na 7. ETNOFILmu otišle u SAD, Portugal, Irsku i Belgiju

26.04.2015 - 12:10
S proglašenja pobjednika 7. ETNOFILm festivala u Rovinju
S proglašenja pobjednika 7. ETNOFILm festivala u Rovinju

Na 7. ETNOFILmu, međunarodnom festivalu etnografskih filmova, glavne nagrade odlaze u SAD, Irsku, Belgiju i Portugal, objavljeno je 25. travnja navečer u Multimedijalnom centru u Rovinju.

"Vodili smo se porukom, a manje zanatsko-tehničkim sredstvima autora i pobijedila je inspiracija", rekla je o odabiru dr. sc. Ines Prica, savjetnica na zagrebačkom Institutu za etnologiju i folkloristiku koja je zajedno s producentom Oliverom Sertićem i direktoricom festivala Tamarom Nikolić Đerić proglasila pobjednike.

Nakon tri dana intenzivnog programa s 29 filmskih formi iz cijelog svijeta, titulu najboljeg u kategoriji prijava profesionalnih etnologa i antropologa osvojio je film "Čuvari voćnjaka" irske autorice Bryony Dunne koji dokazuje, porukom inspirativnog bračnog para u godinama, "kako i u Sinajskoj pustinji nešto veliko može izrasti uz malo ljubavi, strpljenja i vode".

U kategoriji autora koji nisu profesionalni filmaši žiri je izdvojio Fabia Cunha

U najbrojnijoj kategoriji autora koji nisu profesionalni filmaši, žiri je izdvojio filmaša Fabia Cunha iz Portugala i njegovih  "52 ljeta". Riječ je o još jednom starijem bračnom paru koji nakon toliko godina braka i teškog rada na selu razmišlja o svojim počecima i o izumiranju njihovog posla, ali i dalje ustrajno radi. Žiri je u ovoj konkurenciji imao najviše posla, a Ines Prica komentirala: "Iz programa je proizišao paradoks u kojem stariji imaju smisleni život, a mladi od njega odustaju".

Doktorantica antropologije iz New Yorka Natasha Raheja koja je stigla na premijeru svog filma "Indijski odljevi" u Rovinju osvojila je žiri u studentskoj kategoriji. Ona je tragom poklopaca za šahtove u New Yorku otišla u zemlju svojih djedova i otkrila klasičnu, ali uvijek jednako dramatičnu priču o radnicima u Indiji i razoružala snažnim filmskim jezikom.

U posljednjoj kategoriji TV produkcije nagrađene su dvije belgijske autorice Catherine Wielant i Caroline Vercruysse. Njihovo propitivanje o tagiranju, grafitima i podzemnom svijetu Bruxellesa i usporedbi s uličnim biljem stvorilo je zanimljivi TV dokumentarac "Zlo sjeme".

Kao i svake godine, žiri je dodijelio još nekoliko nagrada. U studentskoj kategoriji posebno priznanje za demistifikaciju kulturnih stereotipa iznenadilo je mladu studenticu vizualne antropologije Claru Kleininger iz Rumunjske. Njezin film "Dobar dan" o bračnom posredovanju između Moldavki i Japanaca koji, po riječima vlasnika agencije "čine jako dobru kombinaciju i nitko im se još nije razveo" osvojio je širu publiku.

Na tragu velikih brojeva, najviše je priznanja pripalo brojnoj kategoriji "ostalih autora koji nisu profesionalni filmaši". Za radikalno ispitivanje kontroverznog subjekta Oliver Sertić odlučio je nagraditi tajlandskog autora Ohma Phanpiroja i njegov film "Balada života" u kojem si mlada studentica oduzima život tragom svog zdravog razuma i volje, a on prati njezine posljednje dane.

Jedinom istarskom autoru Vjekoslavu Gašparoviću pripalo posebno priznanje za originalni vizualni pristup

Ines Prica bila je nadahnuta "Posljednjim Splavarom" Drage Toromana kojem je odala posebno priznanje za dinamičan i dramatorski konzistentan filmski jezik. Jedinom istarskom autoru Vjekoslavu Gašparoviću i njegovom filmu "S Vama kroz život" također je pripalo posebno priznanje za originalni vizualni pristup praksi društvenog otpora od oba člana žirija.

Filmove su ove godine birali Bojan Mucko i dr. sc. Andrea Matošević, koji su po Sertićevim riječima stvorili "konzistentno tijelo dobrog filmskog festivala", a organizaciji su pripomogli volonteri iz Velike Britanije, Italije, Srbije, Makedonije i Hrvatske.

Organizatori ETNOFILma 2015. zahvaljuju svim autorima i njihovim pristiglim radovima, posebice onima koji su uveličali festival svojim dolaskom: Clara Kleininger, Babette Bürgi, Davor Borić, Drago Toroman, Natasha Raheja, Anna Witte, Josefien van Kooten, Rasim Karalić, Branko Lazić i Ivo Kuzmanić te Rinu Banku iz Rovinjskog sela, studentu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci čiji je rad s motivom nara, simbola Rovinja, izabran za ovogodišnju nagradu.

Posljednjji dan ETNOFILma protekao je u druženju autora sa svih strana svijeta i širenju ETNOFILma na više lokacija u gradu, a dodjela nagrada i uspješno organizirano sedmo izdanje proslavljeni su u meksičkom restoranu i baru La Concha sa slovenskim DJ-om Ichisanom.

Za ovogodišnju nagradu odabran je tad Rina Banka iz Rovinjskog sela, studenta Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci
Za ovogodišnju nagradu odabran je tad Rina Banka iz Rovinjskog sela, studenta Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci

Tweet

Posljednje novosti