Obećali mu naknadu za sklapanje ugovora s teleoperaterom, pa ga prevarili

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Pulska je policija, 22. travnja zaprimila prijavu 57-godišnjeg muškarca, kojem je na kućnu adresu stigla opomena za nepodmirene troškove mobitela od nekoliko tisuća kuna, izvijestila je istarska policija.

Naime, 57-godišnjaku su 4. prosinca prošle godine na ulici u Puli prišla tri muškarca, koji su mu predložili da ode s njima u poslovnicu jednog teleoperatera i sklopi na svoje ime pretplatnički ugovor za mobitel jer oni kod sebe nemaju osobne iskaznice, a za što će mu dati novčanu naknadu.

Muškarac je pristao i potpisao ugovor, a slijedećeg dana nazvao ga je jedan od muškarca i rekao da je došlo do greške te da moraju ponovno do poslovnice potpisati ugovor. Oštećeni je to i učinio, odnosno potpisao je novi pretplatnički ugovor za mobitel, a muškarci su mu obećali za nekoliko dana dati obećani novac.

Budući 57-godišnjak nije dobio dogovoreni novčani iznos, već mu je umjesto toga pristigao račun za nepodmirene troškove, događaj je prijavio policiji.

Prijevare i nedozvoljene uporabe osobnih podataka putem pretplatničkih ugovora s operaterima telekomunikacijskih usluga – savjeti građanima:

Upozoravaju se građani da ne pristaju na bilo kakve nerealne prijedloge osoba, koje od njih traže da osobno sklapaju pretplatničke ugovore i njima predaju mobilne telefone, uz obećanje da će za to dobiti novčanu naknadu, a kasnije neće biti u obvezi plaćati mjesečne račune. Naime,  kao potpisnici ugovora sami će biti odgovorni za ispunjavanje ugovorenih obveza.

Građani se pozivaju da vode računa o zaštiti svojih osobnih podataka, poglavito onih koji su inače nedostupni drugim osobama, a mogu poslužiti za sklapanje bilo kakvih ugovornih odnosa. Posebnu pažnju je potrebno obratiti na davanje ili ostavljanje osobnih dokumenata ili njihovih preslika bez nadzora, na mjestima koja omogućuju pristup drugim osobama, te njihovu neovlaštenu uporabu. 

Policija također savjetujemo da o navedenom upozore i starije članove svojih obitelji, s obzirom na to da starije osobe, zbog odmakle životne dobi, neznanja i neupućenosti, često postaju žrtve različitih prijevara. U slučaju da su oštećeni kaznenim djelom ili posumnjaju u mogućnost počinjenja kaznenog djela, potrebno je odmah obavijestiti policiju na broj 192.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa