Sponza: Državno poljoprivredno zemljište izuzetno je važan resurs

0
Giovanni Sponza
Giovanni Sponza

Giovanni Sponza, saborski zastupnik iz redova IDS-a, u Hrvatskom se saboru 16. travnja osvnuo na konačni prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

U uvodnom dijelu napomenuo je da se unatoč svim do sada uloženim naporima u razvoj poljoprivrede, a ponajviše iz razloga što su se početkom 90-tih godina ugovori stavili van snage, što se od samog osamostaljenja RH prečesto mijenjao Zakon i što nije do danas provedena zemljišna reforma, za rezultat imao to da našadržava uvozi prevelike količine poljoprivredno – prehrambenih proizvoda. Stoga se, naglasio je, u cilju stavljanja u funkciju neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta, uvođenja poljoprivrednih proizvođača u legalan posjed koji bi time ostvarili pravo na potpore po novom sustavu poljoprivredne politike EU, nameće se potreba mijenjanja Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

„Izražavam zadovoljstvo što je Vlada RH svojim amandmanima predložila da Zakonom omoguće dvije ključne izmjene za poljoprivrednike. Prvo, da se Zakonom „legalizira“ svim poljoprivrednicima miran posjed čime se postižu višestruki pozitivni efekti: omogućava se upis poljoprivrednih površine u Arcod, te čestice ulaze u sustav poticaja, omogućava se povlačenje sredstava iz EU fondova, stimuliraju se Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, potiče se revitalizacija ruralnih sredina i novo zapošljavanje. Drugo, da se izjednačava površina katastarskih čestica koje se mogu prodavati izravnom pogodbom u jadranskoj Hrvatskoj s površinama u kontinentalnoj Hrvatskoj, a to znači da se u cijeloj Hrvatskoj može prodati do jedan hektar površine. Na taj su način propisani jedinstveni uvjeti čime su poljoprivrednici dovedeni u jednakopravan položaj, što do sada nije bio slučaj“, kazo je Sponza.

Također čekuje da nakon usvajanja Zakona o poljoprivrednom zemljištu ministar Pravilnikom definira cijenu zakupa na način da u jadranskoj Hrvatskoj a time i u Istri, cijena bude niža u odnosu na kontinentalni dio i to iz razloga što su troškovi pripreme, obrade tla, proizvodnje višestruko nepovoljni u odnosu na kontinentalni dio Hrvatske.

„Ovaj konačni prijedlog Zakona puno je bolji u odnosu na početni prijedlog i to je važno za poljoprivredne subjekte“, zaključio je Sponza.    

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa