Pula prva predala kompletnu dokumentaciju za najveći projekt Europske unije

0
Naslovnica pulske natječajne knjige
Naslovnica pulske natječajne knjige

Dva dana prije isteka roka, 15. travnja, Pula je predala natječajnu knjigu za kandidaturu za prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture. Uspješno su odrađene sve preliminarne aktivnosti te je za sada, koliko je poznato, jedini grad kandidat koji na ovom natječaju zadovoljava vrlo stroge formalne uvjete. Pripreme za kandidaturu trajale su godinama. Pula je donijela prvu kulturnu strategiju jednog grada u Hrvatskoj, prva kompletirala i predala natječajnu dokumentaciju, a ujedno i je prvi hrvatski grad koji je još 2009. prepoznao značaj ovog natječaja i prvi obznanio svoju kandidaturu.

Natječajana knjiga posvećena Hermanu Potočniku

Natječajna knjiga (bidding book) vrlo je zahtjevna u tehničkom smislu i obuhvaća, uz umjetnički program, poglavlja o kulturnoj i razvojnoj strategiji, europskoj dimenziji projekta, evaluaciji, participaciji i brojne druge strogo zadane pojedinosti. S obzirom da u petak, 17. travnja u 17 sati službeno istječe rok za predaju, sada se napokon gradovi odlučuju i javno obznaniti teme svoje kandidature. Pula je svoju natječajni knjigu posvetila slabo poznatom europskom vizionaru i prvom svemirskom arhitektu Hermanu Potočniku Noordungu rođenom u Puli 1892. koji je snažno vjerovao da jednom kada čovjek napokon osvoji svemir, nikada ne bi smio dozvoliti ni jednoj vojsci da ga okupira. Stoga će u svom programu pulska prijestolnica izvršiti svojevrsnu “kulturnu okupaciju svemira”, i bit će to prvo otvorenje u povijesti europskih kulturnih prijestolnica - u svemirskoj postaji!

Kulturna okupacija svemira

Tema kulturne demilitarizacije duboko je utkana u viziju razvoja grada i cijele regije, jer je i dvadesetak godina nakon što je posljednji vojnik napustio Grad, svijest građana još uvijek “okupirana”.

Pula će svojom kandidaturom ponuditi svojim građanima, ali i svim građanima Europe brojne kulturno umjetničke događaje. U projekt su već u ovoj prvoj natječajnoj fazi uključeni brojni europski partneri, institucije i umjetnici, a uz postojeću infrastrukturu, kulturni programi odvijat će se i u “nepoznatoj” Puli (podzemnim tunelima, tvrđavama, napuštenim vojnim objektima) i nepoznatoj Istri (mjestima bez signala, napuštenim selima, zaboravljenim lokalitetima). U čast Noordungu, prvi put u povijesti, Pula će izvršiti kulturnu okupaciju svemira. 

U petak se na svečanoj konferenciji za medije u zagrebačkoj Mimari očekuju i službene izjave svih gradonačelnika koji su do sada izrazili volju za sudjelovanjem. Podsjetimo, u prvoj natječajnoj fazi, uz Pulu, sudjeluju i Rijeka, Split, Dubrovnik, Zadar, Osijek, Varaždin, Đakovo i Zagreb. Koncem svibnja bit će poznato koji gradovi ulaze u drugi krug a u proljeće 2106. znat će se i konačna odluka tko će biti kulturna prijestolnica Europe za 2020. godinu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa