Rovinjskom zboru Rubino dva srebra na natjecanju u Budimpešti

0
Komorni zbor Rubino iz Rovinja
Komorni zbor Rubino iz Rovinja

Komorni zbor Rubino iz Rovinja sudjelovao je od 29. ožujka do 2. travnja na velikom pjevačkom natjecanju „XV. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál“ (Budapest International Choir Competition & Festival), pod pokroviteljstvom njemačke poznate festivalske organizacije „Meeting music & Interkultur“.

Rubino se ove godine dobro pripremio i prijavio u dvije kategorije natjecanja: B1 kategorija – Mješoviti zborovi i S kategorija - sakralna glazba. U konkurenciji 52 zbora iz 16 zemalja čitavog svijeta, predstavljali Hrvatsku na ovom prestižnom natjecanju.

U B1 kategoriji, u žestokoj konkurenciji zborova iz cijelog svijeta (gdje su bili najmanje brojčani zbor - 18 pjevača, među velikim zborovima koji su minimalno imali 40 pjevača), osvojili su srebrnu plaketu sa 15,88 bodova po odluci peteročlanog žirija (Mattias Becker - Njemačka, Zsuzsanna Graz - Mađarska, Gulmira Kuttybadamova - Kazahstan, Peter Toth – Mađarska i Wolfgang Ziegler - Austrija) i ostavili mnoge zborove iza sebe.

Kako bi sreća bila još veća u S kategoriji osvajaju srebrnu plaketu po odluci žirija (Naomi Fran - Izrael  Zsuzsanna Graz - Mađarska, Kent E. Hatteberg  - SAD, Peter Toth  - Mađarska i Wolfgang Ziegler - Austrija), s osvojenih 16,63 bodova.

Pod ravnanjem dirigentice Tatjane Merkl Rubinose predstavio vrlo zahtjevnim repertoarom: u B1 kategoriji - „Northern lights (Pulcra est)“ Ola Gjeilo; „Nessun Dorma“ Giacomo Puccini (arr. T. Merkl) i “Insalata Italiana“ Richard Genee, te u S kategoriji - „Zvona“ Branko Okmaca; „Veni, Veni Emanuel“  Zoltana Kodaly; „Super flumina Babylonis“ G. P. da Palestrina i „Bogorodice djevo“ Sergeja Rahmanjinova.

Osim što su „Rubinovci“ ponovno zabriljirali u svjetskoj konkurenciji, kao jedini predstavnici Hrvatske (Hrvatska, Češka, Estonija, Slovenija, Indonezija, Japan, Švedska, Izrael, Njemačka, Rusija, Norveška. Španjolska, Nepal, USA i Mađarska) uspostavili su i nezaboravna prijateljstva i kontakte koji će vjerojatno prerasti u međusobnu suradnju i moguća gostovanja na obostrano zadovoljstvo.

Rubinovci se ovim putem zahvaljuju Gradu Rovinju, TZ Grada Rovinja, nekolicini prijatelja i sponzora koji su imali vjere u njihovu kvalitetu i financijski ih podržali i pomogli odlazak na prestižno natjecanje, na kojem su Rubinovci dostojno prikazali kvalitetu i vrijednost hrvatskih pjevača na međunarodnom nivou.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa