Mladi IDS-a protiv vraćanja obveznog vojnog roka

0
IDS: Mladi su već rekli svoje po pitanju obveznog vojnog roka
IDS: Mladi su već rekli svoje po pitanju obveznog vojnog roka

Klub mladih IDS-a odlučno se protivi uvođenju obveznog vojnog roka, o čemu se ovih dana puno raspravljalo u medijima.

„ Ne možemo se oteti dojmu da je inicijativa o uvođenju obveznog vojnog roka u svrhu podizanja nacionalnog ponosa, što posebno odgovara hrvatskoj desnici uoči nadolazećih izbora“, izjavio je predsjednik Kluba mladih IDS-a Vili Rosanda, dodajući da su budućnost i životni standardi mladih nešto što treba nadilaziti stranačke interese.

Klub mladih IDS-a mišljenja je da država previše traži. Mladi su najugroženija skupina u našem društvu i nerealno je očekivati od njih da „žrtvuju“ dodatnih 6 ili 9 mjeseci života.

Predsjednik Kluba mladih IDS-a napomenuo je da su mladi već rekli svoje te da treba uvažiti činjenicu da se 2007. godine, kada je zamrznut obvezni vojni rok, svega 10% mladih prijavilo za služenje vojnog roka, dok je ostalih 90% ili tražilo izuzeće ili odlučilo svoj rok odraditi u civilnoj službi.

Loše mogućnosti zaposlenja

S druge strane, Hrvatska premalo daje, jer kao država svoju dužnost spram mladih nije ostvarila.

Standardi obrazovanja nisu na razini kojom možemo konkurirati razvijenim zemljama, mogućnosti prvog zaposlenja su loše i najčešće se svode na stručna osposobljavanja uz novčanu naknadu koja je postala nažalost standard koliko mladi mogu očekivati u Hrvatskoj, a što je nedostatno za samostalni život.

„Po pitanju proračunskih odvajanja za znanost, istraživanje i razvoj“, kazao je Rosanda, daleko smo ispod prosjeka Europske unije, dok smo po pitanju izdvajanja u vojne svrhe sa izdatkom od 1.5% BDP-a u solidnom prosjeku.

Vili Rosanda, predsjednik Kluba mladih IDS-a
Vili Rosanda, predsjednik Kluba mladih IDS-a

Klub mladih je mišljenja i da se u  javnosti  stvaraju preduvjeti za buduća povećana izdvajanja u vojne svrhe koja Hrvatskoj trenutno ne predstavljaju prioritet.

„ Hrvatskoj je potrebna demilitarizacija, a bivše vojne zone treba staviti u funkciju razvoja“, zaključio je Rosanda dodajući da upravo te zone predstavljaju veliku razvojnu šansu.

„ Mladi bi više koristi imali od MORH-a kad bi država stavila u funkciju gospodarstva bivše vojne zone, s ciljem otvaranja novih radnih mjesta i podizanja društvenog standarda svih građana, a posebice mladih.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa