Istra kao filmska destinacija: Osniva se Istarska filmska komisija

0
Snimanje Borgia u pulskoj Areni
Snimanje Borgia u pulskoj Areni

Delegacija iz Istarske županije je 1. travnja posjetila Zadar gdje se susrela s predstavnicama Zadarske županije i Filmskog ureda Zadar.  Pročelnika Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimira Torbicu, ravnateljicu Pula film festivala Gordanu Restović i ravnateljicu Istarske kulturne agencije Aleksandru Vinkerlić primili su i vlastita iskustva podijelili, pročelnica Ureda župana Zadarske županije Marina Dujmović-Vuković, ujedno i predsjednica Upravnog vijeća INOVAcije i članica Upravnog odbora Hrvatskog klastera konkurentnosti, kreativnih i kulturnih industrija i ravnateljica ustanove INOVacija - Vedrana Kevrić sa suradnicima.

S ciljem razvoja Istre kao destinacije filmske produkcije, formirat će se Istarska filmska komisija koja će djelovati pri Istarskoj kulturnoj agenciji - IKA. Filmske komisije diljem svijeta pružaju niz usluga, uključujući i logističku pomoć filmskim produkcijama, pomoć u izdavanju dozvola, mapiranje radnika i usluga u područjima snimanja te pružaju usluge pronalaženja zanimljivih filmskih lokacija koje će biti objedinjene i predstavljene u web katalogu čija je priprema već u tijeku. Istarska filmska komisija predstavljat će referencu za nacionalne i međunarodne produkcije, investitore, autore, stručnjake i institucije u filmu i audiovizualnim djelatnostima.

Vladimir Torbica i Gordana Restović
Vladimir Torbica i Gordana Restović

Nedavno osnovan Filmski ured Zadar /Zadar film commission poslužio je kao primjer i poticaj u pokretanju vlastite filmske komisije. Filmski ured Zadar za sada je prvi i jedini filmski ured u Hrvatskoj koji djeluje u sastavu Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije, INOVA-cije. Filmski ured Zadar nudi podršku filmskoj industriji s ciljem privlačenja projekata filmske industrije, što će pridonijeti lokalnom razvoju i porastu broja zaposlenih u Zadarskoj županiji.

„Vjerujemo da će Istarska filmska komisija i filmska industrija kao jedna od kreativnih industrija, doprinijeti razvoju modernog industrijskog gospodarstva, temeljenog na inovativnosti i znanju. Osnivanje i razvoj Istarske filmske komisije prilika je, ne samo za promociju Istre kao zanimljive filmske destinacije, već i prilika za gospodarski rast i razvoj Županije, prilika za stvaranje novih radnih mjesta, prilika za, općenito, razvoj lokalne zajednice“, naglasio je pročelnik za kulturu Vladimir Torbica.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa