Vlahović u centru Zagreba gradi rezidenciju na četiri kata s bazenom i saunom

0
investitor buduće luksuzne nekretnine je Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris Grupe
investitor buduće luksuzne nekretnine je Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris Grupe

Rezidencijalna vila na četiri etaže s bazenom i saunom te reprezentativnim ulazom u građevinu s oko 800 metara kvadratnih uskoro bi mogla niknuti na prostoru trenutnog privatnog parkirališta u Preradovićevoj 11 u strogom centru Zagreba, a investitor buduće luksuzne nekretnine je Ante Vlahović, predsjednik Uprave Adris Grupe i prema magazinu Forbes peti najbogatiji Hrvat čije je bogatstvo prema kapitalu izlistanom na burzi procijenjeno na 460,7 milijuna kuna, otkriva Jutarnji list.

Radi se o prostoru gdje je nekad bio kultni zagrebački restoran Drina, a koji je prije desetak godina kupio Milorad Radovanović Braco, vlasnik tvrtke Euroline i nekadašnji zastupnika Daimler AG za Hrvatsku. Budući da je Drina godinama propadala, Radovanović je tu prizemnicu srušio i na tom je prostoru želio podignuti modernu zgradu sa šest nadzemnih etaža za poslovne prostore i dvije podzemne za smještaj automobila. No kako je njegova tvrtka došla u financijske probleme, umjesto zgrade niknulo je tek parkiralište. Euroline je uskoro završio u stečaju, a atraktivni prostor prošlog je ljeta završio na javnoj dražbi. Prodavao se za 6,2 milijuna kuna.

Prema zemljišnim knjigama, vlasnik je postao Vlahović, a budući da se radi o zemljištu u staroj jezgri metropole, za bilo kakve intervencije u prostoru zeleno svjetlo, osim gradskih ureda, mora dati i Zavod za zaštitu spomenika kulture.

- Ante Vlahović kao naručitelj dostavio je Program za provedbu javnog natječaja za izradu idejnog arhitektonskog rješenja građevine stambene namjene na adresi Preradovićeva 11. U postupku verifikacije Programa zatražena su mišljenja Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba, te Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. Program je dostavljen i Vijeću gradske četvrti Donji grad na znanje - stoji u aktima gradonačelnika. Svi potrebni uredi verificirali su taj program, a zaključak je donijela bivša dogradonačelnica Sandra Švaljek.

Kako se radi o investiciji u donjogradskim blokovima, Vlahović neće moći, kako je objašnjeno, sam odabrati bilo kojeg arhitekta da projektira rezidencijalnu vilu već će morati raspisati javni natječaj za idejno rješenje, a najbolji rad odabrat će stručni žiri. Kompletan natječaj morat će se raspisati u suradnji s Društvom arhitekata Zagreb.

Prema Programu za provedbu javnog natječaja, nova građevina bit će u visini susjednih zgrada što znači da neće biti viša od četiri kata. Isto tako, prizemlje rezidencije morat će biti u visini prizemlja susjedne, nedugo obnovljene Palače Šilović u Preradovićevoj 13, a prema nekim najavama, ta prva etaža bit će reprezentativnog izgleda.

Programom nije utvrđeno hoće li se u Preradovićevoj raditi podzemne parkirne etaže ili će se osobni automobili parkirati u dvorištu. Taj dio ovisit će o projektnom rješenju.

Isto tako, prema Programu na prvoj etaži bit će blagovaonica, kuhinja i dnevni boravak, dok će iznad biti tri spavaće sobe, ali i prostori za relaksaciju poput bazena i saune. Etaže će povezivati dizalo, piše Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa