U subotu u Vodnjanu Dan ulja i vina

0

22. Smotra vina južne Istre i 21. Smotra ekstra djevičanskih maslinovih ulja ove su godine objedinjene zajedničkim imenom Dan ulja i vina - Giornata dell'olio e del vino. Manifestacija će se održati na glavnom vodnjanskom trgu, u subotu 4. travnja, na zadovoljstvo svih posjetitelja, ljubitelja vina i maslinovih ulja Vodnjanštine.

Mega fritaja u 11,30 sati

Otvorenje manifestacije u 11 sati započet će nastupom djece vodnjanskog vrtića, a svi nazočni gosti i posjetitelji moći će degustirati megafritaju koja će biti gotova oko 11.30 sati.

Uz glazbu grupe In Vino Veritas i degustacije vodnjanskih vina i maslinovih ulja, bit će to pravi užitak i poseban početak blagdanskog vikenda.

Program u Vodnjanu donosi za svakoga ponešto. Tako će tijekom cijelog dana biti otvorene kušaone i podrumi ulja i vina. Svoja vrata za posjetitelje otvaraju proizvođači Tonin, Babos, Chiavalon, Toffetti Lucio, Teraboto, Macan Franko, Agroprodukt, Brist, Baioco, Delton Sergio i Meloto.

Održat će se i vođeni obilasci Nacionalnog kolekcijskog nasada domaćih i udomaćenih sorti maslina. Oko 14 sati održat će se natjecanje u rezidbi maslina u jednom vodnjanskom masliniku.

Važno je istaknuti da su u subotu otvorene vodnjanske galerije te da možete posjetiti umjetničke izložbe. Stoga posjetite Palaču Bettica, Palaču Portarol, Eko muzej. Izložba je upriličena i u Casi Rosina te podrumu Teraboto.

S početkom u 17 sati započinju stručna predavanja u Zajednici Talijana Vodnjan na adresi Narodni trg 4 na 3. katu. Interesantne teme mogle bi zainteresirati kako početnike tako i iskusnije poljoprivrednike. Na samom početku stručnog bloka, predstavit će se tema "Program europske teritorijalne suradnje: nove mogućnosti financiranja za poljoprivrednike" koju predstavlja LAG "Južna Istra". Dr. sc. Sanja Radeka će nakon toga govoriti o "Karakterizaciji različitih stilova vina Malvazije istraske proizvedene u hrvatskoj i slovenskoj Istri". Za maslinare interesantna će biti tema "Primjena filtracije maslinovih ulja" koju će predstaviti dr. sc. Karolina Brkić Bubola, a Edi Pastrovicchio, mag. ing. agr. donosi temu "Paunovo oko - prepoznavanje, prevencija, zaštita". U programu su i izlagači autohtonih proizvoda koji će se također smjestiti na Narodnom trgu, a dječica će moći uživati u vožnji vozićem koji vuku magarci. 

Prezentacija vina u ulja 19 sati

U 19 sati počinje prezentacija desertnih vina i vođena degustacija Vin de Rosa. Dodjela medalja i priznanja najboljim vinima i maslinovim uljima održat će se u 20 sati u prostorima Zajednice Talijana Vodnjan. Ovogodišnja 21. Smotra maslinovog ulja imala je ukupno prijavljenih 86 uzoraka. Od ukupnog broja maslinovih ulja, 90% je ekstra djevičanskih. Rezultati su sljedeći: 26 zlata, 21 srebro, 7 bronci i 21 ekstra bez medalje.

Za 22. Smotru vina južne Istre prijavljeno je bilo 25 uzoraka u četri kategorije: desertna vina "Vin de Rosa", pjenušava vina, bijela suha vina i crna suha vina. Ovogodišnji rezultati su: 2 zlata, 15 srebra i 3 bronce. Nakon prigodnog programa na dodjeli medalja i priznanja, nastavit će se druženje i degustacije na glavnom vodnjanskom trgu.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa