Pauletta: IDS je osnovan zbog autonomije, a ne odvajanja od Hrvatske

0
Ivan Pauletta (Foto: Adriano Kiršić)
Ivan Pauletta (Foto: Adriano Kiršić)

Ivan Pauletta, jedan od osnivača IDS-a i autor kontroverznog projekta „Zemlja Istra“ iz 1998. godine je, komentirajući projekt „Veneto država“ za Glas Istre kazao da se više ne bavi politikom, no otkrio je da je 1997. godine bio promatrač na probnom referendumu za osnivanje države Veneto jer su ga zvali autori tog projekta pa se zbog toga vratio iz Australije.

Objašnjava da je on nadzirao to referendumsko izjašnjavanje u Cremoni i okolnim mjestima. Na tome se puno radilo i sve je bilo vrlo ozbiljno organizirano, a Pauletta veli i da se potrošilo dosta novca. Na tom je probnom referendumu ideja o državi Veneto – prošla.

„Sve velike države imaju te pokrete. Niti jedna država to ne odobrava jer to znači slabljenje administracije“, rekao je Pauletta za Glas Istre. Ističe da uvijek treba tražiti više od onoga što će se dobiti. Smatra da će se projekt u Venetu, ako uopće uspije, zaustaviti kada se uspostavi veća autonomija. Podsjetio je i da se IDS pri osnivanju zalagao za što veću autonomiju, ali ne za odvajanje od Hrvatske.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa