Uz blagdan Sv. Blaža: Vjerski turizam veliki potencijal Vodnjanštine

0
Crkva Sv. Blaža u Vodnjanu
Crkva Sv. Blaža u Vodnjanu

„Vjerski turizam ima sve veću važnost i uvjeren sam da će u budućnosti taj segment turizma na Vodnjanštini biti još i veći. S ukupno 60 crkava i šest bazilika na području Grada Vodnjana, ovaj kraj predstavlja iznimno posebnu destinaciju koja bi zasigurno brojnim posjetiteljima bila interesantna, rekao je gradonačelnik Vodnjana, Klaudio Vitasović na konferenciji za medije, održanoj 1. veljače u Maloj vijećnici Grada Vodnjana.

Gradonačelnik Vitasović i vodnjanski župnik Marijan Jelenić su najavili program svečanog obilježavanja blagdana Sv.Blaža kao i 800. godišnjicu od utemeljenja župe u Vodnjanu. Blagdan Sv.Blaža obilježava se 3. veljače, te će tom prigodom u petak, 3. veljače ove godine biti upriličene tri svete mise u župnoj crkvi; jedna s početkom u 8:30, a druge dvije u 11 i 17 sati.  
   
Blagdan Sv.Blaža je ove godine posebice važan za vjersku zajednicu u Vodnjanu. Naime, slavi se 800 godina utemeljenja župe Vodnjan i 500 godina od smrti svete Nikoloze Bursa, čije se neraspadnuto tijelo čuva u vodnjanskoj crkvi Sv. Blaža. Važno je to ne samo za crkveni i državni vrh, za Vodnjan već i za širu javnost.

Župnik Marijan Jelenić i gradonačelnik Vodnjana Klaiudio Vitasović
Župnik Marijan Jelenić i gradonačelnik Vodnjana Klaiudio Vitasović
Župnik Jelenić je govorio o značenju riječi „župa“ i na talijanskom „parocchia“. Prema stručnjacima riječ „župa“ dolazi od indoeuropskog korijena „gupa“ ili „gopa“ u značenju „biti zaštićen“, „siguran“. „Zato promatramo da je župa zajednica ljudi u kojoj svatko treba biti siguran i zaštićen, ili teritorij na kojemu čovjek živi s takvom sigurnošću. Vrlo je bremenit sadržajem i latinsko talijanski pojam „parocchia“, tako bi „par oikia“ – značilo „kuća uz kuću“, nastavio je objašnjavati vodnjanski župnik.

„Kako je župa utemeljena početkom 13. stoljeća, te povodom obilježavanja vrlo važnih godišnjica, jednostavno nam se postavlja za zadatak da preispitamo koji su nam ciljevi, te je ono što nam se postavlja za jedinim zadatkom danas - to da obnovimo zajedništvo u našoj župi“ rekao je objašnjavajući važnost i vrijednost župe Jelenić.

Otkrivanjem relikvija u Vodnjanu započinje jedno novo razdoblje vjerskih hodočašća na Vodnjanštini. Vodnjanske „mumije“, tijela i relikvije smještene u crkvi Sv.Blaža u Vodnjanu predstavljaju svojevrstan fenomen u svijetu. Sveta Tijela su snimana CT-om te je ustanovljeno da je tijelo sv. Pavla (†350.god.) samo skelet, sv. Leona Bembo (†1188.god.) djelomično raspadnuto, a tijela sv. Ivana Olinija (†1300.god.) i sv. Nikoloze (†1512.god.) u potpunosti sačuvana i sa svim unutarnjim organima. To je zaista senzacija. Sveta Tijela su smještena u sigurnosne komore. Jedan dio rasutih relikvija se antropološki obrađuju te će se uskoro o njima pripremiti i knjiga. Kosti na sebi nose toliko informacija da se iz njih može iščitati sve. Tako će se jednog dana moći reproducirati lik pokojnika. Slučaj u Vodnjanu predstavlja jedinstveni primjer ovakvih analiza i forenzičnih obrađivanja zbog trenutno najvećeg uzorka na kojem se to i radi.

Najavljen je program svečanog obilježavanja blagdana Sv. Blaža kao i 800. godišnjicu od utemeljenja župe u Vodnjanu
Najavljen je program svečanog obilježavanja blagdana Sv. Blaža kao i 800. godišnjicu od utemeljenja župe u Vodnjanu
Vitasović se zahvalio župniku i crkvi na svemu što je do sada učinjeno kako bi se zaštitile sve spomenute vrijednosti te je istaknuo kako će Grad Vodnjan i Turistička zajednica Vodnjana i nadalje sudjelovati te pomagati u svim aktivnostima. „Jako je puno toga napravljeno do sada kako bi se istaknula i zaštitila vrijednost ovog nasljeđa, crkvenih objekata, relikvija, spomenika i predmeta, ali je još puno posla ispred svih nas. Važno je također spomenuti da je vjerski turizam i bogatstvo koje Vodnjanština ima iznimna prilika i potencijal razvoja  Vodnjana“, zaključio je Vitasović.

U sklopu proslave 800. godine župe, krajem travnja ove godine bit će organiziran međunarodni znanstveni skup te okrugli stol na temu „Crkva i turizam“, a poseban trenutak obilježavanja blagdana bit će i blagoslivljanje četiriju komora u kojima se nalaze sveta Tijela. Blagoslov će se održati u petak, 3. veljače 2012. s početkom u 11 sati.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa