Lopatu u pripravno stanje, a hoće li vam trebati, pokazat će (ne)vrijeme

31.01.2012 - 13:21
Snijeg je Pulu zabijelio i 2009. godine
Snijeg je Pulu zabijelio i 2009. godine

Zima, veliko zahlađenje, snijeg, mećava… Teme su koje proteklih dana pune novinske stupce, portale, televizijske minute… Kako to biva, prestrašenim je građanima već od same pomisli na snijeg – postalo hladno. Iako, realno, neko pravo veće zahlađenje nije još ni stiglo. A na kraju možda ni neće. Kako kaže stara poslovica, „tresla se brda, rodio se miš“.

No, ostaje nam za vidjeti. Ovoga puta snijeg bar neće iznenaditi Puljane, kao što je to bio slučaj prije dvije godine kada ga je dosta napadalo, a mnogi građani nisu imali ni čizme, ni lopatu.

Tada je snijeg, koji je u Puli pao nakon gotovo 20 godina, blokirao ceste, zakrčio ulaze u kuće, kola hitne medicinske pomoći nisu mogla do ozlijeđenih, stabla su uništavala automobile... Neki su građani bili bez električne energije, vode i plina, a sve zbog iznimno niskih temperatura koje su iznenada zadesile Pulu.

Ovoga ćemo puta bar biti spremniji. A dok neki spremaju lopatu, drugi su si osigurali saonice i skijaška odijela… Školarci se nadaju odgađanju nastave, a zaposleni da se neće moći probiti do posla i tako „dobiti“ slobodan dan...

Iz pulske Herculanee javljaju kako su s obzirom na najavu znatno hladnijeg vremena ovaj tjedan, a koje uključuje i mogućnost snježnih padalina, poduzeli sve pripremne radnje sukladno operativnom planu djelovanja u kriznim situacijama koji propisuje način djelovanja za vrijeme i nakon snježnih padalina.

„Nakon prestanka padanja snijega, ovisno o debljini snježnog pokrivača radnici djelatnosti Čistoće uključit će se u njegovo uklanjanje. Prioriteti su pješačke zone u gradu Puli: Trg I svibnja, Flanatička, Trg Portarata, Sergijevaca, Trg Forum, Kandlerova, Giardini, Istarska, Ciscuttijeva te prostori i prilazi školama, dječjim vrtićima, bolnici, te domovima za starije i nepokretne osobe. Osim čišćenja navedenih zona, djelatnici će raditi na otklanjanju eventualno srušenih grana i stabala, zajedno s vatrogasnom službom“, javljaju iz Herculanee.

Zaista, pohvalno. Jer ne bi bilo dobro da se ponovi kolaps iz 2009. godine. No, ujedno se građani mole i da prilaze svojim obiteljskim kućama i stambenim zgradama očiste od snijega, kako bi se što brže situacija na nogostupima vratila u normalno stanje.

Valja podsjetiti da je gradskom odlukom o komunalnom redu, Službene novine grada Pule br. 7/06, članak 89. propisano da su vlasnici ili korisnici tih građevina dužni očistiti snijeg i led na prilazu stambenim i poslovnim građevinama te na pješačkim stazama, odnosno dijelu ulice za pješake gdje staze ne postoje, u dužini građevine prema javnoj prometnoj površini.

„U interesu je svih građana da se aktivno uključe u čišćenje kako bismo spriječili neželjene posljedice po ljude i materijalnu štetu“, upozoravaju iz Herculanee. Stoga, lopatu u pripravno stanje, a hoće li vam trebati ili ne, pokazat će (ne)vrijeme. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Policija vozače poziva na oprez

S  obzirom da se na  području Istre u narednih nekoliko dana očekuju nepovoljne vremenske prilike, vozače na oprez poziva i Policijska uprava Istarske županije. Naime, prema vremenskoj prognozi očekuju se padaline, prije svega kiša,  moguć je i snijeg, a uz jak vjetar te niske temperature zraka, mogu se očekivati problemi u cestovnom prometu.

U takvim uvjetima zbog mogućeg snijega ili pojave poledice na kolniku opreznije treba voziti po mokrim i skliskim kolnicima te brzinu vožnje prilagoditi stanju i uvjetima na cesti. Osim što je način vožnje potrebno prilagoditi uvjetima ne cesti, treba pripremiti i motorno vozilo za zimske uvjete vožnje i nabaviti zimsku opremu.

Obavezno provjerite stanje guma i tlaka u njima. Naglašavamo zakonsku obvezu korištenja zimskih guma ili ljetnih guma s utorima od 4 mm na svim kotačima vozila, a ne samo na pogonskim. Zimske gume samo na pogonskim kotačima i prednjim pogonom omogućuju uspon uzbrdicom, no kod spuštanja nizbrdicom, stražnji dio vozila nije stabilan (koristite gume koje propisuje, odnosno preporuča proizvođač vozila).

U slučaju napadalog snijega prije kretanja u promet sa svog vozila očistite snijeg sa svih staklenih površina i krova vozila. Valja pripaziti i na antifriz, akumulator, kočnice te tekućinu za čišćenje stakala. Provjerite da li imate lance za snijeg, koji se moraju nalaziti u vozilu pripravni za postavljanje na pogonske kotače, ako budu proglašeni zimski uvjeti na cestama.    

Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti. Pri vožnji u kolonama, povećajte razmak između vašeg vozila i vozila ispred vas, imajući na umu duži zaustavni put. Izbjegavajte nagla kočenja, nagla okretanja upravljača te pretjecanja.

Pri temperaturama ispod nula stupnjeva na određenim mjestima (usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci), dolazi do pojave „ledene zasjede“, zbog toga na tim mjestima budite još oprezniji. Vozače podsjećamo da ne kreću na put bez zimske opreme, odnosno da se informiraju o stanju i prohodnosti na cestama te da se pridržavaju propisanih zabrana i ograničenja na cestama, upozorili su iz Policijske uprave istarske.

Tweet

Posljednje novosti