Slučaj iz Galižane upozorava: Kradljivci sve drskiji, a građani neoprezniji

30.01.2012 - 13:47
Slučaj iz Galižane upozorava: Kradljivci sve drskiji, a građani neoprezniji

„40-godišnjak je ušao u otključanu kuću u Galižani, dok se u njoj nalazio 78-godišnji vlasnik. Iskoristio je njegovu nepažnju te u potrazi za plijenom ispreturao stvari u sobi. Muškarca je prilikom izlaska iz obiteljske kuće zatekao  vlasnikov 41-godišnji sin te ga zadržao do dolaska policije“.

Ova vijest, koliko god bizarno zvučala, nije iznimka, već, sudeći prema riječima djelatnika Policijske uprave istarske, pravilo. U ovom je slučaju završila sretno, no često vlasnici ostanu bez imovine, a da ni ne znaju da su pokradeni dok su „čuvali“ vlastitu kuću boravivši u njoj u isto vrijeme kad i lopov.

Kako mi je govoreći o projektu „Zaštitimo svoju imovinu“, rekla voditeljica Odsjeka za prevenciju u PU istarskoj, Alica Rosić Jakupović, krađe su u velikom porastu, a samim time i nastala materijalna šteta.

Rosić Jakupović je napomenula kako se sada kradu skuplje stvari, nakit, zlato i sl. a ne televizori kako se možda misli. Otuđuje se ono što se lako može odnijeti, a vrijedno je. Iako je teško točno procijeniti materijalnu štetu nastalu u krađi jer nju određuju sami vlasnici tj. oštećeni građani.

„Lopovi su sve snalažljiviji, nakit stavljaju u džepove i bježe, nerijetko i na stubištu ili pred zgradom sretnu vlasnika stana, da on ni ne zna kako se upravo mimoišao s kradljivcem“, kaže mi Rosić Jakupović. Doznala sam i da je bilo slučajeva da se lopov usred bijela dana ušulja na kat kuće, dok vlasnik boravi u prizemlju i ni ne sluti što se događa. „Kradljivci su sve spretniji, a građani sve nepažljiviji“, upozorava Rosić Jakupović.

Dokaz tomu upravo je incident u Galižani. Poslovica „prilika čini lopova“ nije bez vraga, stoga građani koji ostavljaju odškrinute prozore ili škure dok ne borave u kući ili se, pak, ne zaključavaju dok su doma misleći da je njihova prisutnost sama po sebi dovoljna da odvrati lopova, u velikoj su zabludi.  

Ponekad je doista dovoljno samo malo više pripaziti, zaključavati vrata i dobro zatvarati prozore, posebno kada niste kod kuće. Jer osim što ćete možda ostat bez nešto imovine, djelatnici policije ističu kako ćete time izgubiti ono još važnije – osjećaj sigurnosti. Njega je, nakon spoznaje da vam je stranac šetao po kući i doslovno se poslužio vašim stvarima, jako teško vratiti. (Paola Albertini)

Tweet

Posljednje novosti