Grassl: Spaljivanjem dijela otpada s Kaštijuna mi lokalnoj zajednici radimo uslugu

30.01.2012 - 09:48
Grassl: Spaljivanjem dijela otpada s Kaštijuna mi lokalnoj zajednici radimo uslugu

Nakon potpisivanja ugovora za gradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, u medijima se ponovo otvorilo pitanje (ne) sudjelovanja tvornice cementa Holcim iz Koromačna u sufinanciranju projekta, od kojeg će kompanija imati koristi. 
       
Naime, smeće iz Kaštijuna će se, nakon mehaničko-biološke obrade, moći koristiti kao gorivo za proizvodnju klinkera u tvornici cementa. No, osim što će Holcim dobivati besplatno gorivo, Županijski centar za gospodarenje otpadom će Holcimu plaćati i naknadu po toni spaljenog prerađenog otpada.

Mario Grassl, direktor Holcim Hrvatska
Mario Grassl, direktor Holcim Hrvatska
Mario Grassl, direktor Holcima Hrvatska u tome ne vidi ništa sporno. „Mi smo, prije svega, proizvođači građevinskog materijala i naša proizvodnja je nezavisna od projekta centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Kao što pokazuju brojni primjeri u Europi, proizvođači cementa imaju mogućnost koristiti određene dijelove sortirane iz kućnog otpada i time pomoći lokalnoj zajednici u riješavanju problema zbrinjavanja otpada. Dakle, mi lokalnoj zajednici samo nudimo uslugu u riješavanju tog problema“, rekao nam je Grassl.

Kolika će biti cijena takve usluge Grassl nam nije mogao odgovoriti: „Trenutno nisu dogovoreni komercijalni uvjeti, no mi smo krenuli od pretpostavke koja postoji u svijetu, a to je da je onečiščivač, u ovom slučaju Kaštijun, taj koji plaća.“

Na našu opasku da će Holcim od Kaštijuna imati dvostruku korist, jer će dobivati besplatno gorivo i još za to dobivati novac, Grassl je rekao kako, govoreći o tome, treba više faktora uzeti u obzir. „Da bismo bili sposobni taj otpad koristiti u procesu proizvodnje, morali smo napraviti velike investicije“, kazao je direktor Holcima Hrvatska. (Nenad Čakić)

Tweet

Posljednje novosti