Istarski putnici Costa Concordije: Ne prihvaćano ponuđenu odštetu!

28.01.2012 - 11:49
Ingrid Škopac Verbanac sa sinom Teom u našoj redakciji
Ingrid Škopac Verbanac sa sinom Teom u našoj redakciji

„Nismo još dobili nikakvu ponudu za odštetu,  ali ne bismo je ni prihvatili jer je iznos od 15 tisuća eura nedostatan za ono što smo preživjeli. Svi hrvatski putnici s Costa Concordije su u stalnoj vezi putem e-maila i čvrsti smo u svojoj odluci da ne prihvatimo ponuđenu odštetu. Vlasnika broda odlučili smo tužiti“, kazala nam Ingrid Škopac Verbanac iz Rapca, dodajući da im je jedino turistička agencija, koja ih je vodila na putovanje, poslala formular za izgubljene stvari.

Ingrid Škopac Verbanac je sa desetgodišnjim sinom Teom bila među 4229 putnika i članova posade na luksuznom kruzeru Costa Concordia, koji se 13. siječnja nasukao na pješčani sprud ispred otoka Giglio u Tirenskom moru. Među putnicima je bilo i 127 putnika iz Hrvatske.

Prema postignutom dogovoru između predstavnika talijanskih udruženja potrošača i tvrtke Costa Crociere oko visine naknade svim putnicima Coste Concordije koji su preživjeli havariju, svakom putniku bi se, ako prihvati ponudu, zbog pretrpljenih fizičkih i psihičkih šteta isplatilo 11 tisuća eura, te još 3 do 4 tisuće eura za sve troškove krstarenja i povratka kući, dakle 15 tisuća eura.

„Bili smo među prvima koji su stajali kraj čamaca i čekali da odobre spuštanje. Činilo se kao da ga čekamo cijelu vječnost. Sve je bilo skroz neorganizirano. Nastao je sveopći kaos, panika među ljudima i osobljem. Osoblje čak nije znalo ni rukovati čamcima, pa su neki iskusni putnici, uglavnom moreplovci, sami organizirali spuštanje. Drugi su skakali u more, čamci su se udarali, bilo je svega… Nije bilo ni pravila da djeca i žene trebaju prvi u čamce. Neki muškarci su se gurali među prvima, pa čak i tukli, svađali... Nastala je užasna panika. Skakali su u more bosi i u pidžamama“, s jezom se sjetila tih trenutaka Ingrid Škopac Verbanac, koja je dramatično iskustvo svog posljednjeg dana krstarenja usporedila s onim iz filma Titanic.

“Nećemo se bojati. Mi oboje znamo plivati, hrabrila sam sina Tea. Držala sam ga čvrsto za ruku dok smo se spuštali prema čamcima za spašavanje“, kazala nam je Ingrid Škopac Verbanac iz Rapca, priznajući da je bila užasno uplašena. Stoga se još više čudi sama sebi koliko je bila pribrana dok je Teu i sebi stavljala pojas za spašavanje. (Tekst i foto: Divna Knežević)

Tweet

Posljednje novosti