Osvrt: Mjesni odbori trebaju imati veće ovlasti

27.01.2012 - 14:45
Osvrt: Mjesni odbori trebaju imati veće ovlasti

„Grad bi preko mjesnih odbora trebao slušati probleme građana“, „MO bi trebali imati veće ovlasti“, „Grad bi trebao ažurnije odgovarati na pitanja MO“….  U tim i sličnim izjavama složili su se kandidati za Vijeća mjesnih odbora, koji su se tjedan uoči izbora, 22. siječnja predstavljali na brojnim konferencijama za medije. U jednom su uglavnom složni – suradnja s Gradom nije zadovoljavajuća.

I dok neki ističu da im Grad ne odgovara na upite, drugi smatraju da su građani već pomalo i zaboravili na mjesne odbore koje imaju u susjedstvu, pa čak i ne znaju gdje se nalaze i koja im je funkcija. Mjesne odbore se „preskače“ i građani svoje upite šalju direktno Gradu. Dok bi, zapravo, smatraju vijećnici, funkcija mjesnih odbora, a u Puli ih je čak 16, trebala biti svojevrsna spona između građana i gradskih vlasti.

Tako bi se Mjesni odbori trebali „pobrinuti“ da se odluke ne donose mimo građana, već da im se da prilika da aktivno sudjeluju u bitnim pitanjima za Grad. To bi se moglo, primjerice, tako da ih se na neki način animira i više uključi u rad MO. Tu bi se, dakako, sami vijećnici MO trebali više aktivirati. Jer problemi građana su mnogi, od socijalnih, sigurnosnih pa do onih komunalnih s kojima se bori većina MO.

Kako vijećnici MO koji rade na volonterskoj bazi, među ostalim ističu i da im je motiv za rad  poboljšanje kvalitete života u gradu, onda to moraju dokazati i pokazati. A Grad bi trebao na pravi način reagirati – odgovarati na njihove upite i dati im malo veće ovlasti. Članovi vijeća u Mjesnim odborima su izabrani, sada nam predstoji da vidimo kako će opravdati povjerenje birača. Građani, javite se sa svojim pitanjima i problemima u MO i možda ćete upravo ondje dobiti potporu koja vam nedostaje! (Paola Albertini)

Tweet

Posljednje novosti