Tanja Vrbat: Da nije bilo Tita, Istrani i Dalmatinci ne bi sjedili u Saboru

27.01.2012 - 09:30
Tanja Vrbat: Da nije bilo Tita, Istrani i Dalmatinci ne bi sjedili u Saboru

Sabor je raspravio izmjene o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kojim se uređuje da na imenovanje i razrješenje ravnatelja škola suglasnost daje resorni ministar bez prethodnog mišljenja povjerenstva. Resorni ministar Željko Jovanović pojasnio je zastupnicima kako je riječ o tehničkim izmjenama, no drugačijeg je mišljenja bila Ivanka Roksandić, koja je kazala kako se ovom izmjenom zakona na mala vrata želi konačno uvesti politiku u škole.

To je pokrenulo burnu raspravu koja je od politike u školstvu i teških školskih torbi zastupnike dovela do partizana, ustaša, ratnih zločinaca, Tita… U diskusiji koja se potom razvila sudjelovala i Umažanka Tanja Vrbat (SDP) koja se nadovezala na Dujomira Marasovića (HDZ). Naime, on je napravio paralelu između Branimira Glavaša i Tita te kazao: „Branimir Glavaš je zbog krivnje za smrt dva čovjeka proglašen krivim i u zatvoru je. Ako je pravna država takva, onda neka i Tito bude proglašen ratnim zločincem“.

Na spominjanje J.B. Tita Tanja Vrbat (SDP)  je naglasila da u Saboru ne bi sjedili ni Istrani ni Dalmatinci da nije bilo Tita. Marasović, kojeg je Vrbat oslovila sa „druže Marasović“, podučio ju je da su NDH i Pavelić potpisali akte o predaji Dalmacije i Istre, ali da je Dalmacija reintegrirana iz NDH u Hrvatsku i prije dolaska partizana. „Prema tome, drug Tito nije vratio Dalmaciju pod hrvatsku jurisdikciju, nego su NDH i Pavelić već vratili Dalmaciju, samo je Istra ostala. Malo učite povijest“, prekorio ju je Marasović. (E.V.)

Tweet

Posljednje novosti