Vlada raspustila Općinsko vijeće Višnjana: Slijede prijevremeni izbori

26.01.2012 - 15:33
Vlada raspustila Općinsko vijeće Višnjana: Slijede prijevremeni izbori

Vlada RH je na sjednici, održanoj 26. siječnja, donijela odluku o raspuštanju Općinskog vijeća Višnjana. Na istoj sjednici Vlada je Mladena Buršića imenovala svojim povjerenikom za obavljanje poslova iz nadležnosti Oćinskog vijeća Višnjana.

Naime, Ministarstvo uprave podnijelo je Vladi Republike Hrvatske prijedlog za raspuštanje Općinskog vijeća Općine Višnjan-Visignano temeljem odredbe članka 84. stavka 1.točke 6. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

U prijedlogu Ministarstva uprave navedeno je da u Općini Višnjan-Visignano u zakonom određenom roku nije donijet proračun, odnosno odluka o privremenom financiranju slijedom čega su se stoga stekli zakonom propisani uvjeti za raspuštanje Općinskog vijeća.

Naime, Ministarstvo uprave provelo je postupak nadzora zakonitosti rada Općinskog vijeća Općine Višnjan-Visignano na 21. sjednici održanoj 30. prosinca 2011. godina na kojoj je bilo predviđeno raspravljanje i odlučivanje o Prijedlogu proračuna za 2012. godinu. Temeljem izvršenog uvida u Zapisnik s navedene sjednice utvrđeno je da na istoj nije prihvaćen Prijedlog proračuna niti je raspravljano i odlučivano o Prijedlogu odluke o privremenom financiranju.

S obzirom da je utvrđeno da Općinsko vijeće Općine Višnjan-Visignano nije u zakonskom roku donijelo niti proračun Općine za 2012. godinu niti odluku o privremenom financiranju, ocijenjeno je da su se ispunili uvjeti iz članka 84. stavka 1. točke 6. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Odredbom članka 84. stavka 1. točke 6. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisano je da će Vlada Republike Hrvatske na prijedlog središnjeg tijela državne uprave nadležnog za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, raspustiti predstavničko tijelo ako u zakonom određen.

Vijećnik IDS-a Bruno Radoš rekao nam je da je upoznat s odlukom Vlade, ali i iznenanđen jer su vijećnici IDS-a i SDP-a bila spremni prihvatiti prijedlog o privremenom financiranju do donošenja Proračuna. Također je ukazao na nedorečenost novog zakona prema kojem se Vijeće raspušta i raspisuju novi izbori, ali se istovremeno ne raspisuju i izbori za načelnika. Podsjetimo, način trošenja proračunskog novca od strane načelnika Angela Maticha (Ladonja) bio je najveći razlog neizglasavanja Proračuna Općine Višnjan za 2012. godinu. (Nenad Čakić)

Tweet

Posljednje novosti