Linić Croatia osiguranje prodaje rovinjskom Adrisu?

26.01.2012 - 14:58
Adris nudi milijardu kuna za 30% Croatia osiguranja
Adris nudi milijardu kuna za 30% Croatia osiguranja

Čim u Saboru dobije zeleno svjetlo za ovogodišnji proračun, ministar financija Slavko Linić u vrh prioriteta stavlja prodaju Croatia osiguranja (CO), društva u kojemu država ima 82,48 posto dionica, u što je uključeno i 3,62 posto udjela Državne agencije za sanaciju banaka. Osim toga Kapitalni fond dodatno raspolaže sa 1,15 posto udjela u CO-u. Nakon što je, uz konstataciju da će "privatnici poduzetnici imati daleko više uspjeha u vođenju društva", početkom siječnja Linić najavio prodaju CO-a, interes za kupnju očitovan je s više adresa. Međutim, pobjednik u ovoj transakciji bit će, čini se, rovinjski Adris, piše Poslovni dnevnik.

Dogovor o prodaji Croatije Adrisu već je ušao u finiš, potvrdila su Poslovnom dnevniku jučer dva neovisna izvora, no oba bliska Vladi. Razgovara se o paketu u kojemu je 30 posto dionica koje bi Adris navodno trebao platiti milijardu kuna. Mala "kvaka" u cijeloj priči je to što SDP želi prodati CO, dok se tomu protivi HNS, otkriva jedan izvor. S obzirom na podjelu portfelja, pri čemu je Milanoviću i ekipi na upravljanje dopao financijski resor, vjeruje se da Čačić i Pusić ipak neće koalicijskom partneru otežavati situaciju, posebice stoga što državna blagajna vapi za kunama.

Na izravan upit kupuju li CO, direktor korporativnih komunikacija Adris grupe Predrag Grubić ne potvrđuje vijest, ali i ne opovrgava. Uzvraća diplomatski: "Mogu tek reći da je Adris grupa jedan od vodećih nacionalnih investitora i u tom smislu nije smanjio svoje ambicije. Unatoč krizi zadržali smo poslovnu vjerodostojnost, vrednujemo različite poslovne mogućnosti i posve je razložno očekivati da nastavimo ulagati u svojoj zemlji."

Podsjetimo, Adrisov direktor za investicije Damir Vanđelić za mjesečnik Banka u rujnu 2011. kazao je da raspolažu sa 300 milijuna eura akumulirane dobiti, a kako su prethodnih godina uglavnom investirali vlastiti kapital, dodao je, imaju iznimno veliku kreditnu sposobnost, veću od milijardu eura. Zainteresirani su, bio je konkretan lani Vanđelić, za Croatia osiguranje i energetske projekte.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će Linić u konačnoj formulaciji kupoprodajnoga ugovora "upakirati" prodaju CO-a Adrisu. Naime, prema cjeniku kojim se ovih dana trguje na Zagrebačkoj burzi Vladin paket CO-a vrijedi nešto više od milijardu kuna. Tako su jučer prodane tek 44 dionice, a zaključna cijena prema kojoj se trgovalo redovnim dionicama Croatia osiguranja bila je 4100 kuna. Pokažu li se točnima cijena i udio koji spominju naši izvori, Adris bi svaku dionicu platio gotovo 11.000 kuna ili 2,7 puta više od trenutačne tržišne vrijednosti. To ukupnu vrijednost Croatia osiguranja pak diže na gotovo 3,5 milijarde kuna.

Premda je CO od 2004. opterećen prekobrojnim zapošljavanjem i padom premije, tržišna snaga te kompanije, s obzirom na to da drži 30 posto tržišnog udjela na razini industrije, svjedoči o golemom dugoročnom potencijalu, uz uvjet da uskoro dobije vlasnika koji će znati posložiti poslovanje. Naši sugovornici procjenjuju da ukupan portfelj CO-a, s obzirom na prihode njezinih više od 30 društava na matičnom i tržištu regije, vrijedi najmanje 400 milijuna eura. Propadne li dogovor Vlade i Adrisa, smatraju, kupca ne treba tražiti iduće dvije-tri godine. Ostvari li se pak kupoprodaja, rovinjska tvrtka preuzet će upravljanje Croatijom, a to odgovara i državi, piše Poslovni dnevnik.

Tweet

Posljednje novosti