Buzetski planirani godinu započeli memorijalnim pohodom Nedjeljkovim stazama

12.01.2015 - 08:53
Ukupno 93 planinarki i planinara krenulo je jednom od Nedjeljkovih omiljenih staza
Ukupno 93 planinarki i planinara krenulo je jednom od Nedjeljkovih omiljenih staza

Novu 2015. planinari su započeli memorijalnim pohodom u znak sjećanja na buzetskog planinara Nedjeljka Markežića, koji je 3. siječnja 2013. godine prerano preminuo u 63. godini života. Pohod je organizirala buzetska planinarska podružnica Hrvatskog planinarskog društva „Planik“ Umag.

Start je bio na Bračani, a cilj u Zrenju. Ukupno 93 planinarki i planinara krenulo je jednom od Nedjeljkovih omiljenih staza. Članovima svih podružnica HPD „Planik“ pridružili su se i planinari udruge iz Kopra „Prijatelji Istre“. Na starim zidinama kaštela „Petrapilosa“ Matija Nežić je sudionike pohoda informirao o legendi o kaštelu, davnom životu u njemu, događajima

„I prošla je još jedna godina kako se sjećamo Nedjeljka, hodamo stazama kojima je i on hodao i uživamo u prirodi, njenim ljepotama i blagodatima. Njegov lik, veseo osmjeh i nasmijane oči uvijek će nas pratiti na svim stazama Buzeštine -  bilo gdje da krenu naše gojzerice. Njegova ispružena ruka uvijek spremna pomoći, bit će nam vodič i uzor te mi nastavljamo dalje uz uzrečicu „krepa ma ne molat“, istakla je predsjednica buzetske podružnice Zlata Markežić.                                                     

Istog su dana planinari na gradskom groblju u Buzetu minutom šutnje, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća odali počast preminulom Nedjeljku.

Inače, Nedjeljko se učlanio u planinarsku podružnicu Buzet 2003. godine i postao jedan od nositelja aktivnosti u Buzetu. Aktivno se uključio u organizaciju i vođenje izleta, pripremanje planinarskih staza, uređivanje okoliša planinarske kućice ispod Žbevnice i osmišljavanje novih destinacija. U želji da što više pridonese razvoju planinarstva, položio je tečaj za planinarskog vodiča te time stekao licencu Hrvatskog planinarskog saveza za vođenje planinarskih pohoda. Jedna od dražih planinarska staza (iako su mu sve bile drage) bila mu je „Bračana-Zrenj“, te je podružnica Buzet ovu destinaciju izabrala za drugi memorijalni pohod u spomen na Nedjeljka.

Tweet

Posljednje novosti