Miletić: Uređenje Lungomara za bolji standard građana Pule

26.01.2012 - 14:29
Miletić: Uređenje Lungomara za bolji standard građana Pule

Vodeći brigu o rastućim potrebama današnjeg stanovništva Pule i uzimajući u obzir potrebe budućih naraštaja, Grad Pula kreće s uređenjem zelene oaza grada - područja Lungomare.  Lungomare je 4 km dugo obalno šetalište koje se proteže od gradskog kupališta Valkane pa sve do Gortanove uvale i dalje do Valsalina.

Nezaobilazno šetalište mnogih Puljana smjestilo se između guste borove šumice s jedne, i prirodne stjenovite morske obale s druge strane. Danju se ovdje mogu zateći brojni šetači, od malene djece pa sve do starijih ljudi.

„Grad Pula utvrđuje osnovne smjernice za prostorno uređenje područja Lungomare, a zaključak će se proslijediti Gradskom vijeću na nadležno postupanje i to već 30. siječnja“, kazao je gradonačelnik Pule Boris Miletić, na konferenciji za tisak održanoj 26. siječnja, na kojoj je podnio Informaciju o donesenim aktima Gradonačelnika Grada Pule u razdoblju od 20. do 25. siječnja 2012. godine.

Miletić je naglasio da se gradska uprava potrudila te je u pred-fazi informirala građane i uz pomoć e-konzultacija dala građanima priliku da se o tome očituju.  „Nastojali smo napraviti sve predradnje i dobiti inpute kako bi ih sve dali na Gradsko vijeće“, rekao je Miletić govoreći o donesenim aktima.

Gradonačelnik je istaknuo kako su se članovi Gradskog vijeća pozitivno očitovali o uređenju rive, pa su se isto tako potrudili temeljito napraviti sve i za Lungomare, kako bi i plan uređenja tog dijela grada adekvatno predstavili vijećnicima. Naime, želja gradske uprave je uskladiti stavove i dobiti konsenzus o strateški važnim opredijeljenima za uređenje i namjenu prostora Lungomare.

U planu je uređenje šumice i novi sadržaji na Lungomare te ugostiteljski objekti. Trenutna namjena prostora može se podijeliti na četiri zone: sportsko-rekreacijska, šetnica s plažom i trim stazom, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda i šumica Lungomare. Sve bi to, smatra Miletić, trebalo pridonijeti kvaliteti življenja svih građana Pule. Ističe da je riječ je o vrijednom području, ali i osjetljivom području, stoga su napravljene sve predradnje za njegovo uređenje. „Imat ćemo u konačnici bolju zaštitu okoliša, kvalitetnije gospodarstvo, jednom riječju - bolji standard građana Pule!“, istaknuo je Miletić.

Podsjetimo, izrada UPU Lungomare započela je 2010. godine, a u ožujku 2011. godine održana je prethodna rasprava, a trenutno je u pripremi materijal za "javnu raspravu" u procesu njegova donošenja. Želja gradske uprave je uskladiti stavove i dobiti konsenzus o strateški važnim opredijeljenima za uređenje i namjenu prostora Lungomare. Prema procjenama struke, postojeće stanje zelenila šumice Lungomare ne omogućuje ostvarenje njezina punog potencijala pa se projektom uređenja ovog područja građanima želi omogućiti kvalitetniji prostor i novi sadržaji.

Područje Lungomare je, ponovimo,  zelena oaza u kojoj uživaju Puljani svih uzrasta, bilo da je riječ o šetnji, trčanju šumicom ili, pak, šetnji uz more. Stoga je doista pohvalno da su u projekt uključeni i sami građani, ali i mjesn odbor i udruga "Za Sisplac", koja djeluje na tom prostoru, kao i sve političke stranke te nezavisne liste koje djeluju u Gradskom vijeću Grada Pule. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Tweet

Posljednje novosti