Ministrica Holy: Istra nema većih problema sa zaštitom okoliša

25.01.2012 - 13:08
Mirela Holy, prva ministrica nove Vlade koja je posjetila Istru
Mirela Holy, prva ministrica nove Vlade koja je posjetila Istru

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy prva je ministrica nove Vlade koja je službeno posjetila Istru te tom prigodom kazala kako je zadovoljna viđenim s obzirom da Istra, naspram drugih županija u državi, nema većih problema sa zaštitom okoliša.

Istarski župan Ivan Jakovčić je nakon susreta s ministricom Holy, kojem su prisustvovali njegovi i njezini suradnici, izrazio zadovoljstvo iskazanim interesom za teme o kojima je bilo govora, a to su ključne teme Istre iz područja zaštite zaštite okoliša – županijski centar za gospodarenjem otpadom na Kaštijunu, istarski vodozaštitni sustav, pročišćavanje otpadnih voda na području Poreštine. Ministrica je upoznata i sa do sada realiziranim europskim projektima na području zaštite okoliša i ambicijama koje predstavnici Istarske županije imaju na području kandidiranja projekata kada je riječ o zaštiti okoliša.

Ministrica Holy doznala je i za jednu novu inicijativu Istarske županije – korištenju poljoprivrednog otpada u svrhu stvaranja bio goriva. „Mislim da je naš razgovor bio iznimno sadržajan, vrlo sam zadovoljan podrškom koju je ministrica iskazala u djelu projekata koje sam naveo i vjerujem da su nam otvorena vrata u Ministarstvu i fondu zaštite okoliša za sve projekte koji su od vitalnog značaja za okoliš u Istri“, rekao je Jakovčić.

Ministrica Holy je kazala kako je već posjetila Krapinsko–zagorsku i Međimursku županiju te da sudeći po njima i Istarskoj županiji, Hrvatska i nema tako velikih problema sa zaštitom okoliša. „Mislim da ću u sljedećem razdoblju posjetiti i one županije koje nisu toliko napravile u ovom pogledu kao Istarska županija. Istra kao jedna izrazito turistička županija mora izuzetno veliku pažnju posvećivati projektima zaštite okoliša zato što je to temeljni resurs s kojim jedna turistička županija raspolaže“, smatra Holy.

Zadovoljna je što se planiraju projekti na području gospodarenja otpadom i pročišćavanja otpadnih voda i što će se uskoro ići i u njihovu pravu realizaciju.„Na žalost, situacija u ostatku Hrvatske nije baš takva. Stoga vjerujem da će biti dosta prostora za našu uspješnu suradnju. To se odnosi i na ono o čemu danas nije bilo govora, na zelene industrije tj. praksu održivog razvoja gdje će Ministarstvo biti koordinativno tijelo prema drugim resorima kako bi se Hrvatska približila onim standardima koja nameće EU“, zaključila je ministrica Holy. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Tweet

Posljednje novosti