Tko se boji velike zločeste krize? Dijalog o nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj

25.01.2012 - 12:52
Tko se boji velike zločeste krize? Dijalog o nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj

U suradnji Mreže mladih Hrvatske, krovne organizacije mladih u Republici Hrvatskoj te njezinih sedam organizacija članica: Info zone (Split), Udruge za promoviranje humanosti i urbane kulture –HUK (Knin), Udruge Delta (Rijeka), Udruge ZUM (Pula), Domaći (Karlovac), PRONI Centar za socijalno poučavanje te Udruge Krik (Slatina), započinje provedba projekta: Tko se boji velike zločeste krize? Strukturirani dijalog o nezaposlenosti mladih u Republici Hrvatskoj, koji ima dva osnovana cilja. Kao prvo, njime se nastoji dati glas mladim ljudima u rješavanju akutnog problema visoke nezaposlenosti populacije mladih. Iako problem nezaposlenosti mladih zauzima sve više javnog prostora, mladi ljudi se gotovo u pravilu ne promatraju kao aktivni subjekt koji može doprinijeti njegovu rješavanju, pri čemu se ignorira temeljna postavka uključivanja mladih u društveno-politički život koja glasi: „Ništa o mladima bez njih samih!“

Drugo, kroz projekt će biti prikupljene vrijedne informacije o mišljenjima i iskustvima mladih koji se na svakodnevnoj bazi, bilo izravno ili neizravno, susreću s problemom nezaposlenosti, a koje će biti upotrijebljene kao daljnja osnova za zagovaračko djelovanje organizacija civilnog društva, s ciljem poboljšavanja mjera politika zapošljavanja usmjerenih na mlade, kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj te regionalnoj razini.

Projekt uključuje tri osnovne skupine aktivnosti. Kao prvo, u osam hrvatskih gradova, Mreža mladih Hrvatske i njeni partneri će provesti konzultacije na terenu, koje će obuhvatiti oko 130 mladih osoba i oko 20 predstavnika lokalnih dionika zaduženih za politike zapošljavanja. Nakon konzultacije koje su se dosad održale u Kninu, Rijeci, Splitu, Zagrebu i Osijeku, 30. siječnja održat će se u Puli, 1. veljače u Karlovcu, a dan kasnije u Slatini. Ove aktivnosti zatvorene su za javnost i medije. Paralelno s procesom terenskih konzultacija, a kao njegova nadopuna, održavat će se internetske konzultacije putem kratkog upitnika koji mogu ispuniti sve mlade osobe u dobi od 15 do 30 godina, dostupnog na mrežnoj stranici projekta: www.mladi-rade.net.

Konačno, rezultati ove dvije skupine aktivnosti bit će objedinjeni u jedinstvenu publikaciju koja će biti predstavljena relevantnim dionicima na završnoj konferenciji u Zagrebu, koje će se održati u svibnju/lipnju 2012. Na toj konferenciji donositelji odluka imat će se priliku susresti se s mladim ljudima koji su sudjelovali u konzultativnom procesu te s njima raspravljati o sadržaju završne publikacije, ali i o mogućim akcijama koje mogu poboljšati položaj mladih na tržištu rada te spriječiti socijalnu isključenost dugotrajno nezaposlenih i neaktivnih mladih ljudi. Dodatne informacije o projektu dostupne su na sljedećim kontaktima (kontakt osoba: Nikola Buković)E-mail: nikolab@mmh.hr; telefon: 01/4573-937; mobitel:  099/6655-447. (D.S.)

Tweet

Posljednje novosti