Vrtić iz Pazinskih Novaki donirao novac Udruzi Budi mi prijatelj

0
Mališani su ove godine izrađivali ikebane, bajkovite kućice od medenjaka, marmelade...
Mališani su ove godine izrađivali ikebane, bajkovite kućice od medenjaka, marmelade...

Kao i prijašnjih godina uoči Božića djeca Područnog vrtića Pazinski Novaki pripremaju se za božićni sajam. Organiziraju radionice kojima je prvenstveno cilj druženje i igra djece i roditelja.

„Ove godine izrađivali smo ikebane, bajkovite kućice od medenjaka, marmelade, a u slobodne vrijeme, kad god su to djeca željela, izrađivali su čestitke i kuglice od špage u kreativnom centru“, kazale su odgajateljice Ingrid Baxa, Alberta Deus i Renata Šestan.

Sve izrađeno, ponudili su na božićnom sajmu. Proizvodi nemaju naznačenu cijenu, te svatko da koliko može, a vrtić im poklanja paketić keksa koje su djeca izrađivala i ukrašavala uz pomoć roditelja.

Svi su se roditelji rado uključili u radionice, a da je cilj postignut pokazatelji su i proizvodi koje su roditelji i djeca izrađivali kod kuće i donosili na prodajni štand.

Prijašnjih godina, zarađenim bi novcem platili kazališnu predstavu ili kupili potrebni didaktički materijal. Ove godine, potaknuti emisijom „Budi mi prijatelj“ i razgovorom s djecom prilikom jutarnjeg okupljanja, svi su se jednoglasno složili da sav prikupljeni iznos uplate udruzi „Budi mi prijatelj“. Zašto?

Evo što kažu djeca:

Anabel: „Treba pomoći onima kojima to treba“
Ana: „Želimo dati novac da si djeca mogu kupiti igračke i lijekove“
Lana: „…da pomognemo drugoj djeci da ustanu, da kupe lijekove i budu sretna“
Maja: „…za djecu koja su bolesna da si mogu kupiti kolica“
Leon: „…da si djeca mogu kupiti lijekove, igračke i da budu zdravi i sretni“
Emily: „…oni sjede u bolnici, bez mame i tate i trebaju našu pomoć“
Katja: „Trebamo pomagati jedni drugima da budemo sretni i zadovoljni“

„Na ovakav čin odlučili smo se tim više što od ove godine u skupini imamo prijatelja s teškoćama u razvoju pa su djeca senzibilizirana za različitost. Ovakva integracija je za nas pozitivna jer nas svih oplemenjuje i uči kako pomoći i pristupiti osobama s teškoćama u razvoju. Cilj nas odgajateljica je promicanje kod djece pozitivnog mišljenja prema osobama s teškoćama u razvoju, te da ugradimo djeci temelje za prihvaćanje različitosti. Kada vide djecu ili starije osobe s invaliditetom, ne okreću pogled ili ismijavaju, već da im pruže ruku i pomognu tj. da budu prijatelji, što smatramo da smo uspjele“, kazale su Ingrid, Alberta i Renata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa