Ferić: Grad Pula ima 165 milijuna nenaplaćenih potraživanja

0
Danijel Ferić
Danijel Ferić

Danijel Ferić, predsjednik Gradskog odbora SDP-a Pule, održao je 15. prosinca konferenciju za novinare na kojoj je govorio o pojedinim točkama Dnevnog reda 12. sjednice Gradskog vijeća Grada Pule zakazane za isti dan.

Na početku se Ferić osvrnuo na, kako kaže, udar na građane, odnosno poskupljenje cijene vrtića i povećanje prireza građanima Pule, koje su Dnevnom sjednice. Ferić je istaknuo da je Klub vijećnika SDP-HSU-SDSS uputio u proceduru izmjene i dopune Dnevnog reda 12. sjednice Gradskog vijeća, kojima traže da se prijedlog „Odluke o izmjeni Odluke o iznosima sufinanciranja programa predškolskog odgoja“ izostavi s Dnevnog reda zbog izuzetno loše i štetne Odluke za roditelje djece koja polaze vrtić. Također, predlaže se i izostavljanje s Dnevnog reda „Odluke o prirezu poreza na dohodak grada Pule“ zbog udara na životni standard građana Pule.

Potraživanja kao polovica gradskog proračuna

„Sve ono čime je Vlada htjela olakšati život građanima kroz izmjene Zakona o porezu na dohodak, odnosno povećanje plaće građanima gradonačelnik sada želi obezvrijediti i „udariti“ na životni standard građana povećanjem prireza i poskupljenjem cijene vrtića, dok je istovremeno član IDS-a, na Vladi glasao za izmjene Zakona o porezu na dohodak, dok iz samo njima znanih razloga saborski zastupnici iz IDS-a su glasali protiv“, ističe Ferić.

Pritom, kaže Ferić, Grad Pula ima 165 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja prema podacima Državnog ureda za reviziju, a to je karikaturno vrijednost 24 vrtića, 16 proširenja groblja ili pak 8 nadogradnji osnovne škole Verude. Upravo je Izvješće Državnog ureda za reviziju o obavljenoj reviziji Naplate prihoda u JLP(R)S Istarske županije – Grad Pula, predložena dopuna Dnevnog reda, jer kaže Ferić, o izvješću DUR-a raspravlja se u Hrvatskom Saboru, u Skupštini Istarske županije, ali ne i na gradskom Vijeću grada Pule, a prostor za racionalizaciju i unaprjeđenje poslovanja u Gradu Puli postoji, a jedan od njih je i smanjenje potraživanja Grada Pule koji su u 2011. godini iznosili 165 milijuna kuna ili praktički polovicu proračuna grada Pule, dok se građanima planira današnjom odlukom povećati prirez i cijena vrtića.

Nastavno, Ferić naglašava da je od Upravnog odjela za financije i opću upravu prije tjedan dana s ciljem kvalitetnijeg rada u Gradskom vijeću zatražio informacije o procjeni smanjenja prihoda od poreza na dohodak Grada Pule, procjeni ostvarenja dodatnih prihoda od povećane stope prireza porezu na dohodak Grada Pule, te o iznosu neutrošenih sredstava i otpisu potraživanja glavnica i kamata za 2013. i 2014. godinu, kao i popisu dužnika u Gradu Puli prema osnovama duga, međutim nijedan podatak mu nije dostavljen. Ističe da gradonačelnik svojim potezom povećanja prireza i cijene vrtića samo pokazuje licemjerje, jer dok glavnog krivca za isto pronalazi u Vladi i izmjenana Zakona o porezu na dohodak, istovremeno ne govori kako se porezni prihodi Grada Pule iz godine u godinu povećavaju, pa su tako 2011. godine iznosili 122 milijuna kuna 2012. godine 132 milijuna kuna, a 2013. godine čak 144 milijuna kuna.

Tri amandmana Kluba vijećnika SDP-HSU-SDSS

Ferić ističe da je Klub vijećnika SDP-HSU-SDSS u proceduru uputio i tri amandmana. „Prvim amandmanom tražimo da se konačno u proračunu osiguraju sredstva za besplatne udžbenike pulskim osnovnoškolcima, drugim amandmanom predlažemo povećanje za subvencioniranje roditelja u dječjim vrtićima drugih osnivača za dva milijuna kuna zbog neravnopravnog tretmana u odnosu na gradske vrtiće. Treći amandman se odnosi na povećanje novorođenačkih potpora s 500 na 1.000 kuna za novorođeno dijete, budući da sad Grad Pula ima najmanji iznos novorođenačke naknade u Istri, što zasigurno nije slika Grada „Prijatelja djece“.  Za realizaciju navedena tri amandmana potrebno je 6,5 milijuna kuna, što je svega 3,9 posto od iznosa nenaplaćenih potraživanja Grada Pule od 165 milijuna kuna“, naglasio je Danijel Ferić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa