Antikorupcijski pokret traži institut opoziva za stranačke prebjege i izborne prijevare

0
Dr. Maja Ružić Baf i Dino Debeljuh
Dr. Maja Ružić Baf i Dino Debeljuh

Dino Debeljuh i dr. Maja Ružić Baf, predsjednik i potpredsjednica nedavno osnovanog Antikorupcijskog pokreta predstavili su 12. prosinca svoju udrugu, naglasivši da ona nije stranka niti to ikad želi postati, te da će za projekt kojeg žele ostvariti, a to je društvo bez korupcije, u pomoć pozvati sve one koji žele pomoći da se taj projekt ostvari.

„Osnivači Antikorupcijskog pokreta (AP), prepoznali su korupciju kao najveće zlo u našem društvu. To zlo razara društvo i pojedinca financijski i moralno. Korupcija omogućuje nesposobnima da zauzimaju mjesta sposobnih, kradljivcima da slobodno kradu bez posljedica, prevarante i nepoštene prikazuje poštenima, najgore prikazuje najboljima, a loše dobrima. To zlo ruši vrijednosni sustav koji je stoljećima građen. Zbog tog zla imamo skuplje lijekove, zdravstvene usluge, hranu, dišemo zagađeni zrak, pijemo zagađenu vodu, imamo manje novaca na svim područjima javnih službi“, rečeno je na predstavljanju.

Korupcija ne štedi nikoga

„Svjedoci smo vrlo visokog nezadovoljstva građana i jedne kolektivne depresije u kojoj mnogi ne vide izlaza. Dokaz je to da korupcija razara cijelo društvo. Ne štedi nikoga. Ima isti odnos prema katolicima i pravoslavcima, muslimanima i židovima, protestantima i hinduistima, agnosticima i ateistima. Razara jednako ljude različitih stranačkih i ideoloških opredjeljenja, različitih rasa i boje kože, različitog spola i dobi“, kazao je Debeljuh naglasivši da će zbog toga u pomoć za suzbijanje korupcije pozvati sve građane neovisno o vjeri, stranačkoj pripadnosti, spolu, dobi i rasi.

„Mi, osnivači AP-a prepoznali smo osnovne uzroke korupcije u sustavu, koji je pun rupa i koji naprosto generira korupciju, s toga i smatramo da taj sustav treba doraditi, na način da se korupciji stane na kraj. Nijedna mjera koju Vlada pokrene, ne može dati rezultate ukoliko se korupcija ne suzbije“, rekao je Debeljuh.

Prevare izabranih kandidata nakon održanih izbora

„Svjedoci smo mnogih prevara izabranih kandidata, nakon održanih izbora. Varali su građane pojedinci kao i cijele stranke, koje su vodile kampanju protiv određene stranke i zahvaljujući tome  dobivali glasove, da bi nakon izbora ušle u koaliciju strankama protiv kojih su bili u izbornoj kampanji, na razočarenje svih onih koji su im dali glas.

Isto su to radili razni „prebjezi“, koji su nakon izbora odlazili u suprotni tabor. Nitko im ništa nije mogao slijedećih četiri godine. Smatramo to nedopustivim i zato je došlo vrijeme da se te prevare zaustave izmjenom sustava ugradnjom instituta opoziva. Da bi se to moglo ostvariti, potrebno je uvesti potpuni većinski izborni sustav“, predlažu osnivači Antikorupcijskog pokreta.

Neracionalno raspolaganje javnim novcem

„Sve su češće pojave koje ukazuju da se našim zajedničkim, javnim novcem ne upravlja racionalno i štedljivo i da se kriju podaci o tome. Uvođenjem potpune transparentnosti u trošenju javnih sredstava, od države do lokalnog nivoa, omogućilo bi se nama, koji uplaćujemo sredstva u zajedničke blagajne, da pratimo gdje i kako se troši svaka uplaćena lipa, što bi radikalno smanjilo mogućnost rastrošnosti i zloupotrebe.

Kako bi se racionalnije, na bolji i stručniji način raspolagalo javnim dobrima, u cilju uštede milijardi kuna, smatramo da je nužna hitna depolitizacija izvršne vlasti. Stranački postavljene kadrove trebaju zamijeniti dokazani stručnjaci koji će se zapošljavati putem javnih natječaja. Mi zagovaramo „tehničku“ vladu. Vladu koja će doista odgovarati cijelom Saboru, čija uloga treba znatno ojačati. Tom bi se promjenom u potpunosti okrenuli znanju, koje jedino može stručnim upravljanjem, pronaći velike uštede bez kojih nam je propast neminovna“, poručuju iu AP-a.

Sve lošija selekcija zastupnika u Saboru

„Svjedoci smo sve lošijom selekcijom zastupnika u Saboru, sve lošijem radu zastupnika od kojih mnogi uopće ne dolaze ni na sjednice. Evidentno je da stranke ne mare previše za kvalitetnim i sposobnim ljudima, pa je vrijeme da i u tom segmentu imamo konkurenciju. Danas imamo u raznim Udrugama predivne,sposobne ljude, koji volonterski nesebično pomažu drugima. S toga onim Udrugama koje to žele, a imaju više članova od potrebnih za osnivanje stranke, treba omogućiti da pod jednakim uvjetima kao i stranke, mogu kandidirati ljude za izbore. Time će stranke dobiti zdravu konkurenciju, i biti motiviranije da predlažu kvalitetnije kandidate, a građani će dobiti bolje predstavnike.

Većina građana Hrvatske smatra da im je učinjena velika nepravda od strane pojedinaca koji su koruptivnim radnjama postali vlasnici njihove zajedničke imovine. Neprihvatljivo je da za takve radnje postoji zastara, pa stoga smatramo da tu zastaru treba ukinuti, kao što je to učinjeno za ratne profitere.

Antikorupcijski će se pokret zalagati za isticanje pozitivnih događaja u društvu, kao i dobrih djela pojedinaca. Promicati će demokratska i  humanih prava građana. Ukazivati će na nepravde koje birokracija čini pojedincima ili grupi građana te štititi i pomagati onima koji ukazuju na nepravde i korupciju“, zaključili su osnivači Antikorupcijskog pokreta. AP će poticati će volonterski rad, a posebnu će pažnju posvetiti edukaciji i okupljanju građana na programu suzbijanja korupcije.


Za što se zalaže Antikorupcijski pokret

* Potpuni većinski izborni sustav s mogućnošću opoziva izabranog kandidata.
* Potpuna transparentnost u vođenju javnih financija, od državnog do lokalnog nivoa
* Potpuna depolitizacija izvršne vlasti na svim nivoima, stranačke ljude zamijeniti stručnjacima
* Udruge izjednačiti sa strankama u pravima pri kandidiranju zastupnika/vijećnika   
* Ukinuti zastaru na sva koruptivna djela kojima su pojedinci ili grupe došli u posjed zajedničke nam imovine

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa