Pulski laburisti: Gradska vlast diže cijene vrtića a istovremeno troši milijune na svjetleće ukrase

0
Damir Ilić, predsjednik Hrvatskih laburista - stranka rada Pula (Foto: Glas Istre)
Damir Ilić, predsjednik Hrvatskih laburista - stranka rada Pula (Foto: Glas Istre)

„Prijedlogom o povećanju prireza s 7,5 na 12 posto pulska vlast pokazuje potpunu socijalnu neosjetljivost i apsolutnu nebrigu o svojim građanima“, poručili su Hrvatski laburisti – stranka rada na konferenciji za novinare održanoj 12. prosinca. Ističu da je Pula je jedan od najskupljih gradova u Hrvatskoj, grad koji je izgubio osnovne funkcije grada za zadovoljavanje potreba građana,  grad koji mladi napuštaju jer nemaju mogućnosti za zapošljavanje i grad koji i svojim izgledom sustavno propada, a svaka investicija košta barem duplo više nego u drugim gradovima.

„Grad kome građani očito služe samo kao izvor za namicanje sredstava kroz razne namete“, kažu Laburisti..

Smatraju da poskupljenjem gradskih vrtića, koji su ionako među najskupljim u državi, gradski čelnici pokazuju na kome je najlakše napraviti udar.

„Imaju li oni opće percepciju kako će prosječne pulske obitelji mjesečno izdvajati 700 kuna za vrtić i kako će plaćati ako imaju više djece? Istovremeno u Gradu se izdvajaju milijuni kuna za svjetleće ukrase. Smanjivanje broja studentskih stipendija je zadnja u nizu famoznih odluka koja opet pokazuje da Grad ide u potpuno krivom smjeru. I dok se gradski oci pozivaju na promjene poreznih zakona zbog čega gradovi i općine gube znatna sredstva, pa stoga valjda treba kažnjavati građane, zaboravljaju da se upravo IDS-ov ministar u Vladi mogao pobuniti i glasati protiv Zakona o porezu na dohodak. Ovako ispada da gradonačelnik Pule ujedno predsjednik IDS-a ne zna što mu radi stranački kolega i ministar u Vladi od kojeg nismo ni riječi čuli da se zauzeo za gradove koji su sada prisiljeni tu razliku prebijati preko leđa građana. Njihov ministar u Vladi podržava i klima glavom na promjene zakona a njegov kolege u Istri krive Zagreb. Jedina konstanta je prebacivanje krivnje na Zagreb. IDS načelu s pulskim gradonačelnikom participira u Kukuriku koaliciji, pa je nejasno da li ta koalicija i dalje funkcionira samo na papiru ili IDS kao relevantan koalicijski partner ima prostora založiti se za promjene koje smatra nužnim. Licemjerno je kalkulirati i biti dio koalicije samo radi prividnog opstanka na vlasti. Istovremeno u Gradu Puli u svim gradskim djelima zaposleno je ogroman broj stručnih suradnika prve i druge razine, savjetnika, pomoćnika, a jedna od funkcija je i "referent III razine za evidenciju obrade podataka“! Koliko je u ovom mandatu pulske vlasti "otvoreno" novih radnih mjesta, tko su ti ljudi i po kojim su kriterijima zaposleni i zašto se tu ne štedi?“ pitaju Laburisti.

Poručuju da he gradska uprava trebala ranije poduzeti mjere štednje te na svom primjeru pokazati socijalnu osjetljivost, smanjiti plaće svim zaposlenicima grada i gradskih poduzeća. Napominju da u Puli danas nema novaca za besplatne udžbenike, cijene vrtića dižu se u nebo, a prema svemu sudeći rast će i ostale usluge.

„Grad je totalno izgubio kompas i jedno oko čega se ovih dana vodi briga, je kada će zasvijetlili kugla na Forumu“, zaključuju Hravtski laburisti – stranka rada.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa