Herak: I sam Jakovčić je skeptičan prema realizaciji projekta Brijuni Rivijera

22.01.2012 - 09:14
Ivan Herak
Ivan Herak

Unatoč tome što je političko (pa i gospodarski) potpuno marginaliziran Ivan Herak je medijima i dalje zanimljiv, pa je tako Jutarnji list s njim objavio veliki intervju na dvije stranice. S Ivanom Herakom je o strateškim problemima hrvatskog turizma razgovarao Davor Butković, a  iz intervjua prenosimo dio koji se odnosi na projekt Brijuni rivijera.

* Kako u kontekstu stranih investicija gledate na projekt Brijuni Rivijera, koji je pokrenut poslije desetogodišnjih priprema? Mislite li da će taj najveći turistički zahvat u Istri ipak uspjeti?
- Nisam optimist. Brijuni Rivijera opterećena je i dodatnom nezgodnom okolnosti da je politika odlučila taj projekt koncipirati na institutu prava građenja.

* Što to konkretno znači?
- Institut prava građenja predstavlja ograničeno stvarno pravo kojim vlasnik zemljišta, u ovom slučaju država i lokalna samouprava, dozvoljavaju investitoru da na određenom zemljištu sagradi objekte, da ih koristi ograničeni broj godina te da nakon isteka ugovorenog roka, u našem slučaju 66 godina, te objekte vrati vlasnicima zemljišta, državi i lokalnoj samoupravi.
Dakle, investitor u Brijuni Rivijeru trebao bi ondje sagraditi veličanstvene hotele pa ih onda vratiti državi! Ili, detaljnije, potencijalni investitor dobiva lokalitete u koncesiju, plaća lokalnoj upravi i samoupravi, kao i državi koncesijsku naknadu za zemljište na kojem razvijaju projekt, snosi troškove izrade projektne dokumentacije, komunalne infrastrukture i, najvažnije, gradnje turističkih objekata u cijelosti.
Recimo da sve to, kumulativno, iznosi oko dvije milijarde nečega, da bi nakon 66 godina – uz brojne upitnike iznad glava, pri čemu iz poslovanja moraju vratiti uložene dvije milijarde i određenu količinu milijuna na ime kamata na godišnjoj razini – sve što je sagradio prenio u vlasništvo lokalnoj samoupravi i državi!

* I što će sada biti s Brijuni Rivijera?
- Vidjet ćemo. Da projekt visi jasno je i iz izjava istarskog župana Ivana Jakovčića. Jakovčić je odjednom, pozivajući se na recesiju, postao skeptičan prema realizaciji Brijuni Rivijera. Taj projekt nije uvjetovan recesijom. Za prave projekte uvijek se pronalaze investitori. Primjera radi, u 2011. u svjetski je turizam uloženo 680 milijardi dolara.
Projekt Brijuni Rivijera treba institut prava gradnje zamijeniti institutom prava vlasništva ili, alternativno, zasnivanjem javno–privatnog partnerstva između vlasnika zemljišta i investitora, pri čemu ulog lokalne samouprave i države u buduće trgovačko društvo treba predstavljati procijenjena vrijednost zemljišta i infrastrukture, dok bi sve ostalo predstavljalo ulog investitora.

* Što mislite o novom ministru turizma?
- Mislim da je Veljko Ostojić, kojeg poznajem cijelu vječnost, i koji je baš na moj prijedlog još 1993. postao član Poglavarstva Istarske županije, u ovom trenutku odlično rješenje za hrvatski turistički sektor.
Ostojić posjeduje sjajne reference koje je skupio i u radu u krovnoj istarskoj turističkoj instituciji Istra-Jadran, te iskustvo koje nosi kao direktor istarske Turističke zajednice Istarske županije: on je jedan od autora originalnog, pravog koncepta Brijuni Rivijere, a najvažnija je, možda, njegova pozicija predsjednika Uprave najveće hrvatske tvrtke, Riviera Adrie iz Poreča.
Veljko, rekao bih, i s obzirom na svoje sposobnosti, i s obzirom na ambijent i političke okolnosti u kojima je preuzeo posao, ima povijesnu šansu da napokon ozbiljno unaprijedi hrvatski turizam, rekao je Ivan Herak za Jutarnji list. 

Tweet

Posljednje novosti