Potpisan ugovor za sanaciju temelja Zavičajnog muzeja Poreštine

0
Elena Uljančić - Vekić i Rajko Stilinović potpisuju ugovor
Elena Uljančić - Vekić i Rajko Stilinović potpisuju ugovor

Sklapanjem ugovora za izvođenje građevinsko-obrtničkih radova na sanaciji temelja palače Sinčić, sjedišta Zavičajnog muzeja Poreštine u Poreču koji su u srijedu, 19. studenog 2014. u ovoj zgradi potpisali ravnateljica Muzeja Elena Uljančić-Vekić i Rajko Stilinović, direktor tvrtke Croming iz Pitomače, izvođača radova, počela je obnova sjedišta ove muzejske ustanove u Poreču. Realizacija ovog projekta omogućit će se zahvaljujući suradnji ustanova i institucija: Zavičajnog muzeja Poreštine, Grada Poreča-Parenzo, talijanskog društva Coordinamento Adriatico koje se bavi promidžbom kulture sjevernojadranskog prostora, Regije Veneto i Zajednice Talijana Poreč koji su prije nekoliko mjeseci potpisali pismo namjere.

Potpisivanju su, uz Uljančić-Vekić i Stilinovića prisustvovali gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Edi Štifanić, inženjer građevine Dino Ružić, autorica idejnog projekta obnove Elisabeth Foroni i predsjednik ZT Poreč Ugo Musizza.

Suradnja s talijanskim društvom Coordinamento Adriatico

Ravnateljica Muzeja kazala je da su u ovaj projekt krenuli zajedno s talijanskim društvom Coordinamento Adriatico, na čelu s profesorom Giuseppe de Vergottinijem koje je dobilo sredstva Regije Veneto za ovaj projekt.

„S obzirom da se radi o jednoj jedinstvenoj baroknoj građevini mletačkih tipologija, zaista smo vidjeli da vrijedi uložiti u Zavičajni muzej Poreštine i našu baroknu palaču Sinčić“ rekla je Uljančić-Vekić.

Vrijednost cijele investicije, uključujući i PDV, nešto je ispod 500 tisuća kuna, a to je samo dio jednog velikog projekta. Kako je istaknula ravnateljica, Grad Poreč-Parenzo se obvezao dati 40 tisuća eura, a Coordinamento Adriatico 50 tisuća eura sredstava, tako da će se preostala sredstva namijeniti u sljedeće faze obnove. Kasnije se, naime, kreće sa sanacijom krova i međukatnih konstrukcija palače. Ravnateljica je napomenula da se vesele što obnova počinje u 130. obljetnici djelovanja porečkog muzeja i 310 godina nakon što je palača Sinčić izgrađena, koaj je u to doba bila najveća zgrada u porečkoj jezgri. U radove sanacije temelja krenulo se, dodaje Uljančić-Vekić, jer je nadzor radova i inženjer Dino Ružić napravio statističku analizu i naložio da treba injektirati temelje i nakon toga riješiti pitanje kapilarne vlage, jer je zgrada građena morskim pijeskom koji vezuje vlagu koja se na nekim mjestima diže i do dva metra. U sanaciji će se koristiti jedna nova tehnologija, elektroosmoze, koja će omogućiti da se da se ovi prostori kasnije maksimalno iskoriste.

Sredstava iz europskih strukturnih fondova za obnovu starih građevina

Krajem godine Muzej će se zajedno s društvom Coordinamento Adriatico prijaviti na natječaj za dobivanje sredstava iz europskih strukturnih fondova za obnovu starih građevina.

Kako je rekao Stilinović, u sklopu ugovorenih radova radit će se fizička sanacija temelja i otvaranje sondi i priprema za elektroosmozu čime će se riješiti pitanje kapilarne vlage i nakon toga vratiti u prvobitno stanje podove. Stilinović je rekao kako mu je drago da su u projekt uključeni arhitekti iz Italije koji imaju iskustva s ovakvim građevinama. Radovi su, dodao je zahtjevni i iziskuju puno priprema na što su bili spremni. Rok za izvršenje radova je 60 dana od potpisivanja ugovora.

Gradonačelnik Edi Štifanić zahvalio se svima koji su sudjelovali u ovom projektu, te dodao kako uskoro kreće druga faza radova - sanacija krovišta u tijeku ove godine, dok je treća i zadnja faza obnova samog muzeja za što će ići u traženje potrebnih dozvola tijekom 2015. godine kako bi se mogli kandidirati za dobivanje sredstava iz europskih fondova.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa