Kriminal na Sveučilištu Jurja Dobrile: Prijavljeni bivši i sadašnji rektor

0

Istarska policija je u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Puli provela kriminalističko istraživanje na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, kojom prilikom je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je bivši rektor Marčelo Dujanić (69) iz Rijeke, počinio kazneno djelo krivotvorenja službene isprave. Naime, on je u prosincu 2007. godine svojim potpisom ovjerio 43 diplome koje su sadržavale netočan podatak da su diplomanti završili program sveučilišnog dodiplomskog studija, iako su završili stručni dodiplomski studij.

Nadalje je utvrđeno da su profesorice s iste institucije, 67-godišnjakinja iz Pule, 61-godišnjakinja s područja Medulina i 54-godišnjakinja iz Rijeke, kao predsjednica i članice povjerenstva za izbor znanstvenog novaka u suradničkom zvanju asistenta, krajem 2007. i početkom 2008. godine, iako su znale da to nije tako, sačinile službena pismena da 31-godišnjakinja iz Pule ispunjava propisane uvjete za prijem. Temeljem tih pismena, 69-godišnjak je, znajući za prethodno navedene nepravilnosti, dao suglasnost za prijem Puljanke za znanstvenog novaka, a ona je pak neosnovano ostvarila pravo na refundaciju troškova doktorata u iznosu od oko 71 tisuću kuna. Tri profesorice prijavljene su za kaznena djela krivotvorenja službene isprave te zlouporabu položaja i ovlasti, dok je bivši rektor prijavljen za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.

Također je utvrđeno kako je i sadašnji rektor Robert Matijašić (54) iz Pule počinio kazneno djelo, i to nesavjesnog rada u službi.  Njega se tereti da, iako je znao da treba, nije raskinuo ugovore između Sveučilišta i 31-godišnje Puljanke te joj je time omogućio daljnje neosnovano plaćanje troškova doktorata na Sveučilištu u Zagrebu.

Pulskom sveučilištu nanijeta je šteta od oko 71 tisuću kuna, a protiv svih prijavljenih osoba podnijeta je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Puli, izvijestila je istarska policija. (Foto: Paola Albertini)

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SERVIR / KA - SERVER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA / ANIMATOR

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SERVIR / KA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR/SOBARICA

Do: 30.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA