HDZ: Kukuriku priča o decentralizaciji države, a što je sa decentralizacijom gradova?

19.01.2012 - 20:14
Neki od kandidata pulskog HDZ-a na izborima za vijeća mjesnih odbora
Neki od kandidata pulskog HDZ-a na izborima za vijeća mjesnih odbora

Lovorka Tomičić, predsjednica HDZ-a Grada Pule, je na konferenciji za medije, održanoj 19. siječnja u Puli, istaknula kako će se 22. siječnja na izborima za Vijeća Mjesnih odbora Grada Pule, njihovi kandidati naći na listama u svih 16 mjesnih odbora. Napomenula je da je HDZ, uz koalicijsku listu IDS–SDP, jedina stranka prisutna u svih 16 MO. No, Tomičić smatra kako bi Mjesni odbori trebali biti mjesto odluke o svim relevantnim pitanjima grada, no, kako kaže, tu funkciju je preuzelo Gradsko vijeće, a MO se na neki način „preskače“. „Građani nisu dovoljno upućeni i pitanja postavljaju direktno Gradu, no to je zapravo uloga MO koji, suprotno tome, na žalost nemaju nikakve ovlasti“, ističe Tomičić. „Dok predstavnici vladajuće koalicije govore o decentralizaciji države, trebaju najprije pomesti u vlastitom dvorištu“, izjavila je Tomičić.

Napominje da građani nisu dovoljno uključeni u rad MO ni dovoljno informirani o njima, a kako kaže, često ne znaju ni gdje im se MO nalazi. Tomičić je mišljenja kako će trebati vremena da se taj problem riješi. „Građane treba informirati MO. To je dulji proces, trebat će vremena da se MO oživi i osnaži“, kazala je i ponovila kako MO treba donositi odluke, a ne dopustiti da se one donose u Gradu, mimo samih građana. „Tako će sutra svima biti bolje“, zaključila je.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Istarske županije, Marino Roce, ujedno i kandidat za vijećnika MO Veli vrh, rekao je kako je neodgovornost Vlade zaslužna za to što decentralizacija nije zaživjela. „U Gradu su se neki mjesni odbori jedva oformili!“, naglasio je Roce.

Neki od nositelja listi HDZ–a za Vijeća Mjesnih odbora predstavili su se novinarima, a oni su sljedeći: Zrinko Kajfeš kandidat je za MO Gregovica, Nina Stanić za Kaštanjer, Zoran Glavočević za Valdebek, Darko Kokan (Stoja), Ivanka Artuković (Stari grad), Stipan Jelinčić (Monvidal), Darko Smoljo (Štinjan), Tomislav Butorac (Vidikovac), Janko Bradvica (Veruda), Damir Demirović (Sv. Polikarp – Sisplac), Marino Roce (Veli vrh), Ratko Matijević (Arena), Ivan Tikvić (Busoler), Marko Šteko (Šijana), Đildo Šarić (Nova Veruda), a Srećko Šugić kandidat je za Mjesni odbor Monte Zaro. (Tekst i foto: Paola Albertini

Tweet

Posljednje novosti