Općina Kanfanar od 2011. godine konstantno bilježi porast stanovništva

0
Sandro Jurman i Valter Flego
Sandro Jurman i Valter Flego

Istarski župan Valter Flego i njegovi suradnici - načelnik županijske uprave Istarske županije Valerio Drandić, pročelnik za održivi razvoj Josip Zidarić, pročelnik za gospodarstvo Alen Damijanić i pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Smoljan – 4. studenog su se na radnom sastanku u Općini Kanfanar upoznali s općinskim razvojnim programima i projektima. O aktualnostima u Općini Kanfanar govorio je načelnik Sandro Jurman istaknuvši kako Općina od 2011. godine, po prvi put nakon dugog vremena, bilježi porast stanovništva.

Općina, kazao je Jurman, ulaže u sve segmente kako bi životni standard u maloj sredini bio na razini te kako bi se ljudi u Kanfanar vraćali, a ne iz njega odlazili. Kanfanar je danas središte industrije, zahvaljujući tvrtkama TDR i Istragrafika, ali jedna od problematika je upravo nemogućnost aktiviranja poslovnih zona zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

„Poslovne zone nalaze se na strateškom položaju zbog dobre prometne povezanosti s cijelom Istrom i infrastrukturno su opremljene, te predstavljaju veliki potencijal za gospodarski razvoj i otvaranja novih radnih mjesta“, kazao je župan dodajući kako će zajednički uložiti napore kako bi se čim prije zone krenule koristiti.

Nadalje, na području školstva gorući problem je dislocirana školska kuhinja i blagovaonica, za što je načelnik zatražio podršku Županije. „Kanfanar je Općina prijatelj djece i znatna sredstva izdvajamo na aktivnosti iznad standard i stoga situacija s kuhinjom ne priliči Kanfanaru“, poručio je načelnik izrazivši nadu kako će se zajedničkim snagama pronaći adekvatno rješenje.

Župan Flego i suradnici na radnom sastanku s predstavnicima Općine Kanfanar
Župan Flego i suradnici na radnom sastanku s predstavnicima Općine Kanfanar

Načelnik je župana i suradnike upoznao i s aktivnostima na području kulture, gdje je najznačajnija obnova Dvigrada, u čemu je do sada participirala i Istarska županija. Od 1999. godine kontinuirano se ulaže u Dvigrad i ključni objekti su sanirani, a daljnje aktivnosti planiraju se kandidirati na europske fondove. Načelnik je napomenuo i kako je Dvigradski festival, koji je ove godine obilježio svoje dvanaesto izdanje, manifestacija izrazite kulturne vrijednosti, koja nadilazi lokalne okvire.  

Župan Flego smatra da je Općina Kanfanar jedna od najnaprednijih, te je trenutnu, neizvjesnu situaciju u kojoj se sve češće dovodi u pitanje nužnost lokalne samouprave, ocijenio apsurdnom.

„Mi danas ne znamo što nas očekuje iduće godine, a i ono što znamo saznali smo iz medijskih napisa, što je naprosto neozbiljno. U takvim okolnostima moramo planirati proračune za 2015. godinu i, unatoč činjenici da smo već pet-šest godina, koliko traje ekonomska kriza, racionalni pred nama su jako zahtjevna vremena“, rekao je župan Flego dodajući kako će biti teško zadržati postojeći standard, a ujedno biti okrenuti prema razvoju. Zato, zaključio je župan, u narednom razdoblju potrebna će biti još veća suradnja i udruživanje lokalne i regionalne razine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa