Preminuo dopredsjednik Svjetske boćarske federacije Aleksandar Anzur

0
Aleksandar Anzur (Foto: Glas Istre)
Aleksandar Anzur (Foto: Glas Istre)

Nakon duge i teške bolesti u nedjelju, 2.studenoga, navečer je u Puli u 68. godini života umro Aleksandar Anzur, dopredsjednik Svjetske boćarske federacije (FIB) i član Izvršnog odbora Svjetske boćarske konfederacije (CMSB), čovjek koji je cijeli svoj životni vijek posvetio boćanju.

Rođen je 2. ožujka 1946. godine u Cerovlju, Općina Pazin. U kontakt s boćanjem prvi puta dolazi početkom šezdesetih godina u Cerovlju gdje pohađa osnovnu školu. Nakon završetka srednje tehničke škole i zaposlenja u Brodogradilištu «Uljanik» od 1964. do 1970.gidine  u Puli upoznaje kvalitetno boćanje, jer je Pula tada bila jedan od vodećih boćarskih centara i jedina uz Rijeku imala je boćarsku dvoranu. Od 1971. godine živi u Pazinu gdje se počinje ozbiljnije baviti boćanjem kroz organizaciju turnira na igralištima u Cerovlju i u Pazinu, gdje tada dovodi najjače momčadi iz bivše države.

Iako u natjecateljskom boćanju postiže solidne rezultate od 1981. godine posvećuje se  organizaciji turnira, te saveza po gradovima i općinama Istre, a samim time i organizaciji međunarodnih natjecanja.

Osnivač Boćarskog saveza Pazin

Godine 1975. osniva Boćarski savez Pazin, a godinu dana kasnije postaje i članom najviših organa HBS-a, a kasnije i Boćarskog saveza bivše države. Godine 1981. Aleksandar Anzur je imenovan za izbornika BSJ, čije selekcije vodi do 1990. godine. Upravo u tom razdoblju, zahvaljujući njemu, počinju značajnije organizacije međunarodnih natjecanja i to: 1981. godione SP za mlade u Ljubljani; 1983. godine  kvalifikacije za prvenstvo Europe u Pazinu, 1984. godine SP za seniore u Splitu, te svima nezaboravni PEUB 1989.  godine u Pazinu.

Izbornik Hrvatske boćarske reprezentacije

Osamostaljenjem i međunarodnim priznanjem 1992. godine boćari Hrvatske stječu pravo nastupa na međunarodnim natjecanjima. U tom razdoblju, kao član Sportske komisije i Izvršnog odbora FIB-e koordinira gotovo svu međunarodnu aktivnost za nastupe reprezentacije te organizaciju međunarodnih natjecanja. Kao izbornik od 1993. godine vodi reprezentaciju Hrvatske na SP u Saluzzu gdje Hrvatska postiže svoj do tada najveći uspjeh – Beaković osvaja zlato u preciznom izbijanju. Isto se ponavlja 1994. godine na EP u Zagrebu, Beaković ponovno osvaja zlato. U mandatu od 1997.do 2001. godine obnaša dužnost predsjednika Hrvatskog boćarskog saveza i član je više tijela HBS-a.

Od aktivnosti u Svjetskoj boćarskoj federaciji izdvajamo: izbor u Sportsku komisiju na Kongresu FIB-e u Splitu  1984. godine; izbor u Izvršni odbor FIB-e na Kongresu u Torinu  1989. godine; izbor na mjesto Glavnog tajnika FIB-e na Kongresu u Kranju  2001. godine te 2009. godine izbor u Izvršni odbor Svjetske boćarske konfederacije CMSB sa sjedištem u Monacu, kao i na mjesto dopredsjednika FIB-e na Kongresu u Maconu, koje dužnosti i danas obnaša.

Rijeci donio Svjetsko prvenstvo u boćanju 2015. godine

Aleksandar Anzur je svojim znanjem i iskustvom osigurao da Pazin bude domaćin kvalifikacija za Europsko prvenstvo 1983. i 2012. godine, Grand Prix za omladince 1984. godine, internacionalnog turnira „25. septembar“ te vrsni organizator seniorskog prvenstva Europe 1989. godine. U novije vrijeme, nemjerljiv je doprinos Anzura u dobivanju organizacije Svjetskog boćarskog prvenstva Osnovnih škola 2010. godine u Pazinu, kada su upravopazinski osmoškolci postali prvaci. Samo zahvaljujući njegovim garancijama u FIB-i, sad već jedan od najprestižnijih boćarskih turnira u Evropi, „Velika nagrada Pazina“, uvršten je ukalendar svjetske boćarske federacije.

Uz potporu i angažman Anzura Rijeka dobiva domaćinstvo Svjetskog prvenstva u boćanju 2015. godine. Pismo namjere Grada Rijeke i HBS-a službeno je predsjedniku FIB-e Lacosteu predao dopredsjednik FIB-e Aleksandar Anzur.

Aleksandar Anzur je dugogodišnjim napornim radom, znanjem, umijećem, energijom i strašću boćarski sport približio svim uzrastima i svim profesijama, te uvelike doprinio

promicanju, prepoznatljivosti i boćarskom ugledu Pazina, Istre i Republike Hrvatsku u Europi i svijetu.  Za svoj rad, djelovanje i doprinos primio je brojna i raznovrsna priznanja, među kojima nagrada za životno djelo Zajednice sportskih udruga Grada Pazina 2010.  i Saveza sportova Istarske županije 2012. godine, priznanja za razvoj boćanja Hrvatskog boćarskog saveza 2002. i Grada Pazina 2012. godine te "Zlatne boće" Boćarskog saveza Jugoslavije1988. godine. Dobitnik je i nagrade Hrvatskog olimpijskog odbora Matija Ljubek, za životno djelo 2012. godine.

Komemoracija u spomen preminulom Aleksandru Anzuru održat će se u utorak, 4. studenoga u 12 sati u Spomen-domu u Pazinu, a pogreb će biti istoga dana na mjesnom groblju u Cerovlju u 15 sati.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa