Čuvajte svoju imovinu: Vrijednost ukradene imovine u Istri lani udeseterostručena

0

Znate li ime svojih prvih susjeda? Imate li s njima dobar odnos i molite li ih za pomoć kada odlazite na put? Iz Policijske uprave istarske upozoravaju – trebali biste! Naime, u ovo vrijeme kada su se ljudi otuđili, mnogi ni ne poznaju svoga prvog susjeda. To, kažu predstavnici policije, nikako nije dobro. Upozoravaju kako je to samo jedan od razloga zašto je broj kaznenih djela u porastu.

Iz tog je razloga 16. siječnja u prostorijama PU istarske u Puli predstavljen projekt „Zaštitimo svoju imovinu“, jedinstven u Hrvatskoj. Projekt će se provoditi tijekom ove godine kako bi se podigla razina samozaštite građana, a time i smanjio broj imovinskih delikata na području Istarske županije. Crne brojke su alarmantne, stoga je krajnje vrijeme da se građani počnu odgovornije ponašati i da sami, na najbolji mogući način počnu brinuti o svojoj imovini. Statistike, na žalost, govore kako će građani prije uložiti u uređenje stana nego u tehničku zaštitu, brave, lokote, kamere i sl.

Alica Rosić Jakupović, voditeljica Odsjeka za prevenciju
Alica Rosić Jakupović, voditeljica Odsjeka za prevenciju
Projekt je predstavila Alica Rosić Jakupović, voditeljica Odsjeka za prevenciju. „Upravo su nas ti zabrinjavajući podaci naveli da organiziramo ovu akciju. PU istarska u 2011. godini bilježi ukupno 7015 kaznenih djela, ne računajući promet, od čega se čak 5001 kazneno djelo odnosi na opći kriminalitet, teške krađe, krađe...“, upozorila je Rosić Jakupović.

Kod općeg kriminaliteta najzastupljeniji je imovinski kriminalitet, a to su upravo krađe i teške krađe, na što otpada 4288 kaznenih djela. U 2011. zabilježeno je 1857 kaznenih djela krađe i 2128 kaznenih djela teške krađe, od čega 1843 teških krađa provaljivanjem.

Statistike, prema riječima voditeljice Alice Rosić Jakupović, idu u prilog provedbi ovog projekta. U istarske se kuće i stanove sve više provaljuje, a stanari su nakon takvih kaznenih djela još nesigurniji. „Želimo, stoga utjecati na to da sami podignu svoju razinu zaštite te na taj način i nama pomognu da im pomognemo u prevenciji kaznenih djela“, naglašava Rosić Jakupović i dodaje da su ponekad i naizgled banalne stvari dovoljne da se podigne razina zaštite.

Kontakt policajci kojih je u Istri 38, na terenu će davati informacije, educirati građane, organizirati sastanke kućnih savjeta i mjesnih odbora. Prazni su stanovi česta meta provalnika, pa je potrebno zamoliti susjeda da u stanu povremeno upali svjetlo, isprazni poštanski sandučić i sl. Prazne su kuće i stanovi, naglašavaju u policiji, pravi mamac za provalnike!

Tzv. visilica, letak PU istarske s upozorenjem „Ovo je mogao biti lopov!“ i „Volite li vaše stvari?“, policijski će službenici staviti na ona vrata stanova i kuća koje nisu adekvatno zaštićene. Primjerice, vide li da je neki prozor odškrinut, a kuća prazna, ostavit će taj letak kao upozorenje neopreznim stanarima. Neka vam sljedeći podatak bude dodatno upozorenje: u proteklih pet godina, materijalna šteta nastala otuđivanjem predmeta u imovinskim deliktima, iznosila je pola milijuna kuna. No, u svega prvih šest mjeseci 2011. godine, ona je iznosila čak 1,054.450 kuna. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa