Poropat: Rovinjska vlast ima namjeru uništiti i prenamjeniti Mirnu

0
Bruno Poropat
Bruno Poropat

„Budućnost razvoja mora se temeljiti na dokumentima, u ovom slučaju na prostornim planovima Županije i lokalnih zajednica“, istaknuo je Bruno Poropat iz Istarskih demokrata na konferenciji za medije održanoj 29. rujna.

Ako se time konstantno manipulira zbog pojedinaca, zaključio je, onda Istra nikako ne može izaći iz krize. Prostorni planovi, smatra Poropat, moraju biti javni dokumenti, namijenjeni za razvoj bilo kojeg subjekta, objekta ili pojedinca koji želi investirati. Kroz njih, međutim, lokalne vlasti u Istri svjesno nekoga podupiru, a nekome ne daju ni ono što mu pripada, dodao je.

„Tako i u Rovinju ima mnogo primjera gdje se nekome pogoduje, a nekome se ne da ni disati. Kroz javne dokumente mora se omogućiti građanima da krenu u investiciju“, naglasio je Poropat. Pokazao je primjer kako se manipuliralo Prostornim i, dijelom, Generalnim planom Grada Rovinja na području ispred Mirne, gdje su planovi do 2005. godine omogućavali razvoj. Nakon toga došlo je do izmjene i dopune plana, gdje je ukinuta zona ribarske luke kao temelj razvoja Mirne. U tom području, istaknuo je Poropat, Mirna treba imati mogućnost da brodice koje dolaze i donose ulov imaju sigurnu luku koja će imati sve higijensko-tehničko- sanitarne uvjete da može opskrbiti Mirnu.

No, prema njegovim riječima, očita je intencija gradskih vlasti i njihovih interesnih skupina da se Mirna uništi i prostor prenamjeni u nešto drugo. „Kao arhitekt i planer i dalje tvrdima da je najpovoljnija lokacija za Mirnu upravo tu gdje ona već više od stoljeća egzistira (na 1. mjestu more-hladnjačka proizvodnja i prodaja)“, kazao je, te dodao kako se pita kome je u interesu da se tako značajan planski dokument poništi i da se Mirni oduzme pravo na razvoj.

Iza slučaja Mirne stoji podvala

Svi u gradskoj vlasti na spomen Mirne plaču, napomenuo je Poropat, a zapravo iza toga stoji jedna velika podvala. Čak su i fondovi EU, dodao je, usmjereni ka korištenju sredstava za ulaganja u proizvodnju hrane. Poropat je još istaknuo kako je manipulacija PP je fantastičan instrument, kao i što se raspolaže s milijardu kuna kako bi sadašnja istarska vlast opstala.

Osim Mirne, istaknuo je i Etnopark Folo na ulazu u Rovinj kao turistički i građanski vrlo korisna zamisao kako da sačuvati etno vrijednost i etno prostor Rovinja i životna raznolikost na jednom mjestu.

„Pitam se, zašto taj projekt koji se nudi više od 20 godina, gdje osoba sa svojim sredstvima, znanjem i mogućnošću može nešto ponuditi, zašto jednostavno ta ideja nije provedena kroz određene planove da se na tom području može razvijati jedna takva ponuda koja će biti protkana kroz službene dokumente, tj. da sve bude legalno?“, kazao je Poropat.

Zaključno, smatra da se rade problemi velikim i malim investitorima i investicijama. Rovinj živi od proizvodnje pojedinaca, a proračun se temelji na prihodima rada građana i subjekata.

Gradska vlast kažnjava sve one koji nisu pristaše IDS-a

 „Ako ne podupirete rad istih, neće ni proračun biti takav da s njim planirate bolje korake u našem prostoru. Još ističem povijesnu stanciju Montero, gdje i danas žive obitelji koje ne mogu dobiti legalne dokumente da mogu ostvariti normalna prava na rad, vinski podrum, nuđenje u turizmu preko vinske ceste da plasiraju svoje proizvode, da imaju prostore za ugošćavanje, boravak itd. Stancija Montero i ta obitelj još i danas u 21. stoljeću nemaju struju“, naglasio je Poropat.

Razlog toga vidi u gradskoj vlasti koja, kako je kazao, kroz razne instrumente kažnjava građane i posredno ih sili da odsele, odnosno „sve što nije IDS-ovski naklonjeno i sve koji nisu njihove pristaše, treba kazniti“.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa