David Skoko uvjerljiviji i simpatičniji od prepotentnog Macchija
Nakon tri sezone u kojoj je glavni chef bio Francuz s hrvatskom adresom Stephan Macchi i dvije godine pauze, ovog je tjedna započela četvrta sezona RTL-ovog kulinarskog reality showa „Jezikova juha“.
Gledateljima iz Istre ova će sezona biti posebno zanimljiva jer vlasnicima posrnulih restorana, umjesto Macchija, sada pomaže David Skoko, chef najboljeg hrvatskog restorana „Batelina“ iz Banjola, inače u vlasništvu njegove obitelji. Davidu u poboljšanjima restorana diljem Hrvatske pomaže i najbolji prijatelj Ivan Zidar.
Ako je suditi po prvoj epizodi, David i Ivan brzo će osvojiti srca hrvatskih gledatelja. I David je nemilosrdan u kritici restorana i osoblja, ali to ne radi na iritantan način poput Francuza, a nastup mu je puno opušteniji i uvjerljiviji. U kombinaciji s Ivanom i neodoljivo je šarmantan, što će posebno obradovati gledateljice. I najvažnije, David Skoko je dokazano veći kuhar od Stephana Macchija. Naime, prepotentnom Francuzu do sada nije uspio ni jedan restoran koji je vodio.
Konoba Batelina
Konoba „Batelina“ posljednjih je godina postala popularna zbog maštovitog jelovnika na kojem poslužuju dnevno svježi, lokalni ulov pripremljen na originalan način. „Batelinom“ je bio oduševljen i renomirani chef Anthony Bourdain koji je u sklopu snimanja Emmyjem nagrađene putopisno-kulinarske emisije „No Reservations“, prošle godine gostovao kod obitelji Skoko i njihovoj konobi posvetio čak 11 minuta u emisiji diveći se njihovim delicijama.
RTL je u najavi nove sezone showa naveo da je „David sve samo ne tipičan kuhar jer svojim gostima, koji stol moraju rezervirati i nekoliko dana unaprijed, poslužuje maštovita jela i od manje poznatih vrsta ribe i morskih plodova koji su kvalitetom jednako dobri kao i tuna, losos, dagnje ili kamenice, i to prema davno zaboravljenim receptima“.
Davidova ljubav prema hrani traje cijeli život. Svoje prvo jelo, tjesteninu carbonaru, pripremio je već sa sedam godina, ali na malo drugačiji način, a moto njegove kuhinje je koristiti samo lokalne namirnice.
Ivan počeo kao dizajner
Njegov najbolji prijatelj Ivan Zidar je pak prije tri godine ostavio posao video produkcije, grafičkog dizajna i fotografije te počeo zarađivati kao freelancer kuhajući za druge. Ivan, koji je još sa 17 godina radio u Italiji kao pomoćni kuhar u trattoriji, u lipnju ove godine vratio se iz Lyona gdje je završio kulinarski institut Paula Bocusea i svladao tajne francuske kuhinje u kojoj se kao delicije poslužuju upravo što jednostavnija, domaća jela.
Tridesetosmogodišnji David Skoko oženjen je za dvije godine mlađu Ana s kojom je zajedno gotovo dva desetljeća, otkrio je u svojevremeno u razgovoru za tjednik Globus. Anini su iz Labina, rodila se u Puli, živjela u Libiji pa u Zadru, studij talijanskog i španjolskog upisala je i završila u Zagrebu, udala se u Banjole.
Konoba „Batelina“ postoji petnaest godina i to je, prema pisanju Globusa, zajednički projekt obje obitelji - i Anine i Davidove. Tata Danilo je ribar, stijena na kojoj je sve počelo. Dvije mame, Alda Skoko i Ingrid Bako, daju dušu. (Nenad Čakić)