Mjesni izbori u Puli prvi će put imati veliki odaziv: Isti dan je i referendum za EU

0
Danijel Ferić, Valter Boljunčić, Denis Martinčić i Edi Gobo
Danijel Ferić, Valter Boljunčić, Denis Martinčić i Edi Gobo

Za Pulu će 22. siječanj, slobodno možemo reći, biti „dan odluke“, s obzirom da će građani osim odlučivanja o ulasku u Europsku uniju, odlučivati i o članovima Vijeća mjesnih odbora.
Upravo je o tome bilo govora na tiskovnoj konferenciji, održanoj 13. siječnja, na kojoj je Valter Boljunčić, predsjednik pulskog IDS-a, rekao da će se birati članovi Vijeća za 16 Mjesnih odbora. „Inače se na izbore za MO odazove svega nekoliko posto građana, pa se nadamo da će im izlazak na referendum koji je istoga dana, biti dodatan poticaj da glasaju i za Vijeća MO“, kazao je Boljunčić.

Denis Martinčić, predsjednik pulskog SDP-a rekao je kako je ovo prvi put od osnivanja MO da su izbori za sve MO u gradu isti dan. „Nadamo se da ćemo time povećati zainteresiranost građana za izlazak na izbore, a istovremeno smo ih prilagodili i datumu referenduma o ulasku u EU“, rekao je Martinčić.
Mjesta na kojima se glasa naznačena su na tiskanim izbornim listićima IDS-a i SDP-a pod sloganom „Dobri ljudi za Pulu! – Brava gente per Pola“, kojima je i cilj građane upoznati s ljudima za vijeće njihovih mjesnih odbora. Martinčić je pozvao građane da izaberu njihove ljude, ljude IDS-a i SDP-a koji su, naglasio je, garancija da će se adekvatno brinuti za MO. „Neki su se, nažalost, do sad više bavili politikom, a manje problemima koji dotiču građane pojedinih MO“, dodao je i pozvao građane da izađu na referendum i glasaju za EU.

Pročelnik Upravnog odjela za financije i opću upravu u Gradu Pula, Danijel Ferić, izrazio je zadovoljstvo što su na njihovim listama osobe raznih profila i životne dobi. „Imamo studente, radnike, umirovljenike, a na našim je listama zastupljeno oko 35 posto žena“, kazao je uz napomenu da će se tako upotpuniti rad MO. Tajnik IDS-a Pula, Edi Gobo najavio je da će idući četvrtak, 19. siječnja u 10 sati, u prostorijama IDS-a u Puli, predstaviti sve nositelje lista te i on građane pozvao da izađu na referendum. Kako je 16 biračkih mjesta koliko ih je u Puli za MO, blizu mjesta za referendum, građanima bi to trebalo olakšati „posao“ i nagnati ih da se odazovu na izbore. (Tekst i foto: Paola Albertini

Boris Miletić
Boris Miletić

Miletić: Istovremenim izborima svih vijeća MO, Grad će uštedjeti 520.000 kuna

Izbori za članove vijeća mjesnih odbora Grada Pule, a ima ih 16, po prvi su put raspisani istovremeno i to na dan održavanja referenduma za EU. Naime, da su izbori bili 29. siječnja, kako je prije bilo planirano, u razdoblju od samo dva mjeseca građani Pule bi čak tri puta izlazili na birališta. Stoga je gradonačelnik Boris Miletić odlučio da se izbori za članove vijeća mjesnih odbora umjesto 29. siječnja, održe 22. siječnja.

Osim što se pretpostavlja da će građani tako biti dodatno motivirani za izlazak na izbore, istovremenim održavanjem izbora za sve mjesne odbore u gradskom proračunu će se uštedjeti čak 520.000 kuna! „Htjeli smo smanjiti troškove iz gradskog proračuna koji bi, da se izbori za članove vijeća svih mjesnih odbora ne održavaju isti dan, bili znatno veći“, rekao je Miletić novinarima u Gradskoj palači. Dodao je da su mjesni odbori neposredan kontakt s građanima i kao takvi bitna sastavnica Grada. Stoga su, smatra, izbori za članove njihovog Vijeća, izuzetno bitni. (P.A.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa