Flego u službenom posjetu njemačkom okrugu Konstanz

0
Istarski župan Valter Flego i predsjednik okruga Konstanz Frank Hämmerle
Istarski župan Valter Flego i predsjednik okruga Konstanz Frank Hämmerle

Istarski župan Valter Flego u dvodnevnom je službenom posjetu okrugu Konstanz u Njemačkoj, gdje boravi na poziv pokrajinskog vijeća Konstanz Njemačke savezne države Baden-Württemberg.

Za vrijeme posjeta župan Flego sastao se s Peterom Friedrichom, ministrom za Bundesrat, Europu i međunarodne poslove savezne države Baden-Württemberg te domaćinom, predsjednikom okruga Konstanz Frankom Hämmerleom s kojima je razgovarao o čvršćoj suradnji između Istarske županije i okruga Konstanz te pokrajine Baden - Wurttemberg.

Na proljeće potpisivanje sporazuma o suradnji između Istre i Konstanza

Prigodom sastanaka istaknute su brojne sličnosti među regijama, te dogovoreni konkretni koraci u smjeru zajedničkih projektnih aktivnosti poput apliciranja projekta na europske fondove i suradnje između pulskog i sveučilišta u Konstanzu, koji se nalazi među deset najboljih u Njemačkoj. Također, izražena je obostrana želja da se suradnja između Istre i Konstanza formalizira te je dogovoreno da se, na proljeće slijedeće godine, potpiše sporazum o suradnji. Nakon verificiranja sporazuma od strane Skupštine Istarske županije, odnosno Parlamenta okruga Konstanz, krenulo bi se u realizaciju konkretnih projekata.

Prilikom boravka u Konstanzu, župan Flego razgledao je ključna postrojenja za proizvodnju i poduzetnički inkubator klastera okruga Konstanz, posjetio je sveučilište u Konstanzu, te njihove srednje škole kako bi se upoznao s funkcioniranjem njihovog obrazovnog sustava.

Istarski župan i direktor Istarske razvojne agencije (IDA) Boris Sabatti sastali su se i s direktorom poslovnog razvoja okruga Konstanz Thorsten Leupoldom koji vodi i nadzire umrežavanje gospodarskih subjekata. On je prezentirao projekt od posebne važnosti za Konstanz - razvijanje regionalnog branda "Vierländerregion Bodensee " (Bodensko jezero - četiri zemlje) za cijelo međunarodno gospodarsko područje Bodenskog jezera. 

Naime, jezero je okruženo s četiri države: Njemačkom, Austrijom, Švicarskom i Lichtensteinom. Prema njegovim riječima, u Konstanzu su, upravo zahvaljujući jedinstvenom položaju na Bodenskom jezeru, izvanrednoj infrastrukturi i blizini međunarodnih tržišta u srcu Europe, ostvareni optimalni uvjeti za osnivanje sjedišta i razvoj kompanija.

Župan Flego posjetio je i dvije start-up kompanije klastera: QaamGo Web GmbH i 3D Fab koja se bavi izradom materijala u 3D tehnologiji. Također, posjetio je  HTWG Konstanz - Fakultet primijenjenih znanosti, Strukovnu i obrtničku školu Hohentweil, te tvornicu Georg Fisher Automotive.

Flego: Očekujem da iskustva iz regije Konstanz primjeni i Istra

„Ono što čini District of Constance tako uspješnim je simbioza između poslovnog i znanstvenog područja, kao i obrazovanja te kvalitete života. Sveučilište Constance (University of Excellence) i Sveučilište primijenjenih znanosti (HTWG) u Konstanzu zajedno s desetak centara djeluju kao pokretačka snaga za inovacije“, naglasio je župan Flego napominjući kako je u Konstanzu nezaposlenost među mladima gotovo nepoznanica.

Tvrtke, pojašnjava župan, imaju koristi od velikog broja visoko-kvalificiranih stručnjaka iz tih institucija, a regija dobiva 400 novih start-up kompanija svake godine i treća je po poretku novih poduzeća od 97 geografskih regija Njemačke.

„Klasteri su podijeljeni s tehničkim i znanstvenim fokusom na područja ekološke tehnologije, tehnologije ambalaže, nanotehnologije i telekomunikacije, zrakoplovne industrija, te prehrambeno-biotehnološke“, kaže istarski župan i dodaje kako očekuje da iskustva regije Konstanz primjeni i Istra.

Prilikom posjeta razgovaralo se i o potencijalnim modelima suradnje, razmjeni iskustva i znanja na području školstva, gospodarstva i tehnologije.

Okrug Konstanz ima sedam gradova i 18 općina, te nešto više od 270 tisuća stanovnika. Stopa nezaposlenosti u okrugu iznosi oko 5%, a BDP po stanovniku iznosi 63.600 euro. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa